Ange ditt sökord

 Ett CRP-test görs för att identifiera och hålla koll på infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation, såsom cancer i lymfkörtlar (lymfom). Foto: Shutterstock

Ett CRP-test görs för att identifiera och hålla koll på infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation, såsom cancer i lymfkörtlar (lymfom). Foto: Shutterstock

C-reaktivt protein (CRP)

Ett test av C-reaktivt protein (CRP) är ett blodprov som mäter mängden av ett protein som kallas C-reaktivt protein i blodet.

Annons:

 

C-reaktivt protein mäter generella nivåer av inflammation i kroppen.

Varför behöver man analysera provet?

Ett CRP-test görs för att:

  • Kontrollera om en infektion finns i kroppen efter ett kirurgiskt ingrepp. CRP stiger normalt inom 2 till 6 timmars operation och går sedan ned den tredje dagen efter operationen. Om CRP-nivåer förblir förhöjda 3 dagar efter operationen kan en infektion vara för handen.
  • Identifiera och hålla koll på infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation, såsom cancer i lymfkörtlar (lymfom), sjukdomar i immunsystemet  (bl a lupus), svullnad av blodkärl i huvud och hals, smärtsam svullnad av vävnader som kantar lederna (reumatoid artrit), svullnad och blödning i tarmarna (inflammatorisk tarmsjukdom) eller infektion av ett ben (osteomyelit).
  • Kontrollera hur väl behandlingar fungerar, såsom behandling för cancer, eller för en infektion. CRP-nivåer går snabbt upp och blir sedan snabbt normala om patienten svarar på behandlingsinsatser.

Om jag har ett högt värde – vad kan det bero på?

Höga nivåer av CRP orsakas av infektioner och många långvariga sjukdomar. Men ett CRP-test kan inte visa var inflammationen ligger eller vad som orsakar det.

Andra tester behövs för att finna orsaken och platsen för inflammationen.

Vilka andra faktorer kan påverka analysvärdet?

Vissa omständigheter gör att CRP-värdet förhöjs, vilket gör att det kan bli missvisande. Några av dessa är:

  • Fysisk ansträngning (motion).
  • Spiral.
  • Graviditet.
  • Fetma.

 

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: