Ange ditt sökord

Om även pojkar skulle vaccineras mot HPV-viruset skulle man kunna minska risken att fler drabbas av HPV-orsakade cancerfall såsom cancer i svalget. Foto: Shutterstock

Om även pojkar skulle vaccineras mot HPV-viruset skulle man kunna minska risken att fler drabbas av HPV-orsakade cancerfall såsom cancer i svalget. Foto: Shutterstock

Ökning av HPV-relaterad svalgcancer

Svalgcancer är en av de cancerformer som ökar snabbast, omkring 100 liv per år i Sverige. Många gånger kan fallen kopplas till HPV-virus, men trots det så är det i dagsläget bara flickor som vaccineras mot HPV.

Annons:

Diskussioner om att förse även pojkar med vaccinet har pågått en längre tid och beslutet ligger hos regeringen. Det rapporterar bland annat Sveriges Radio Ekot. 

Forskare vill att pojkar vaccineras 

HPV, humant papillomvirus, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus. Det finns i över 200 varianter, varav de flesta är ofarliga, men man vet att minst 13 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer. Både pojkar och flickor kan drabbas av såväl viruset som cancer. 

För att skydda sig finns ett HPV-vaccin, men det vaccinet ingår bara i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Eftersom svalgcancer, som är ett HPV-relaterat virus, ökar finns det en oro bland forskarna att man inte förser även pojkar med vaccinet.

– Kanske har man inte varit så medveten om hur stort problemet är och kommer fortsätta att vara i kanske 30 år till, säger Tina Dalianis, professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska institutet, om att regeringens beslut dröjer. 

Förändrade sexvanor orsak till ökningen 

Att svalgcancer ökar så snabbt tror forskarna beror på förändrade sexualvanor. Under 70- och 80-talen blev det vanligare med många sexualpartners och det gjorde att HPV-viruset fick snabb spridning och att det idag finns många bärare av viruset. 

I dag är det ungefär 350 fall om året som är tonsill- och tungbaserade. Enligt Tina Dalianis har det tidigare varit en liten tumörgrupp, men de senaste decennierna har man sett en stigande kurva. Omkring 100 personer om året dör av svalgcancer i Sverige och alltfler som drabbas är män. Om även pojkar skulle vaccineras mot HPV-viruset skulle man kunna minska risken att fler drabbas av HPV-orsakade cancerfall såsom cancer i svalget.

Samhällsekonomiskt effektivt att vaccinera pojkar 

Flera andra länder har redan infört HPV-vaccinationer för båda könen, däribland Österrike, USA, Storbritannien, Australien och Norge. Den svenska Folkhälsomyndigheten konstaterade även 2017 den samhällsekonomiska nyttan med HPV-vaccin för pojkar. I nuläget ligger beslutet i den frågan på regeringens bord.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: