Ange ditt sökord

Bland annat potatis är rikt på kalium. Kokta grönsaker, rotfrukter och potatis innehåller mindre mängd kalium än råa. Foto: Shutterstock

Bland annat potatis är rikt på kalium. Kokta grönsaker, rotfrukter och potatis innehåller mindre mängd kalium än råa. Foto: Shutterstock

Man beräknar att var tredje vuxen svensk har högt blodtryck. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas.  Foto: Shutterstock

Man beräknar att var tredje vuxen svensk har högt blodtryck. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Foto: Shutterstock

Ät mer potatis – sänk ditt blodtryck

Var tredje vuxen har för högt blodtryck. Ett ökat intag av kalium kan bidra till att sänka blodtrycket hos personer som inte medicinerar. Kalium finns i frukt såsom banan, grönsaker, baljväxter och nötter och även potatis innehåller kalium.

Annons:

Kalium kan även vara ett kostnadseffektivt sätt att fördröja en debut av högt blodtryck eller mildra dess svårighetsgrad. Detta visar en studie som genomförts av Nestlé Research Center.

Var tredje svensk har högt blodtryck

Man beräknar att var tredje vuxen svensk har högt blodtryck. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas.

Högt blodtryck medför ökad risk för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen.

Positiv effekt på blodtrycket

Studien som publicerades i Journal of Hypertension och genomfördes av forskare vid Nestlé Research Center i Schweiz undersökte 15 befintliga studier om effekterna av kaliumtillskott på personer med normalt eller högt blodtryck som inte använder blodtryckssänkade läkemedel.

– Även relativt små förändringar i kosten hade positiv effekt på blodrycket, säger Diane Zimmermann från Nestlé Research Center och en av forskarna bakom studien.

Studien tros vara den första att systematiskt undersöka om personer som ej behandlas medicinskt för högt blodtryck kan dra nytta av ökat kaliumintag. Forskarna drar även slutsatsen att det kan vara värdefullt att öka kaliumintaget för människor med högt blodtryck som minskar sitt salt intag. Forskarna menar att livsmedel som berikats med kalium, oavsett salthalt (natrium), också är effektiva.

Majoriteten får för låga doser kalium

Kalium finns i frukt såsom banan, grönsaker, baljväxter och nötter. Även potatis är rikt på kalium. Kokta grönsaker, rotfrukter och potatis innehåller mindre mängd kalium än råa. Tillagning i mikrovågsugn förändrar inte kaliuminnehållet.

Salt anses öka risken för högt blodtryck. Idag får majoriteten av befolkningen för höga doser salt och för låga doser kalium. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar ett intag av åtminstone 3.51 gram kalium per dag.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: