Ange ditt sökord

Kalium har bland annat en viktig roll i nervers och musklers funktion. En kaliumnivå som är för hög eller för låg kan vara allvarliga. Foto: Shutterstock

Kalium har bland annat en viktig roll i nervers och musklers funktion. En kaliumnivå som är för hög eller för låg kan vara allvarliga. Foto: Shutterstock

Är din kaliumnivå för hög eller för låg?

Kalium testet kontrollerar hur mycket kalium som finns i blodet. Kalium är både en elektrolyt och ett mineral. Det hjälper till att hålla vatten- och elektrolytbalansen i kroppen. Kalium har också en viktig roll i nervers och musklers funktion.

Annons:

Kaliumnivåerna förändras ofta med natriumnivåer. När natriumnivåer går upp går kaliumnivåerna ner och vice versa. Kalium påverkas också av ett hormon som kallas aldosteron, som tillverkas i binjurarna.

Balanserad kost

Många livsmedel är rika på kalium, inklusive pilgrimsmusslor, potatis, fikon, bananer, plommonjuice, apelsinjuice och squash.

En balanserad kost har normalt tillräckligt med kalium för kroppens behov.

Symtom vid onormala kaliumnivåer

En kaliumnivå som är för hög eller för låg kan vara allvarliga. Onormala kaliumnivåer kan orsaka symtom såsom:

  • muskelkramper eller svaghet
  • illamående
  • diarré
  • täta urinträngningar
  • uttorkning
  • lågt blodtryck
  • förvirring
  • irritabilitet
  • förlamning
  • förändringar i hjärtrytmen

Varför behöver man analysera provet?   

Testet kan hjälpa till att kontrollera nivåer hos personer som behandlas med läkemedel såsom diuretika och människor som har njurdialys. Det kan röra sig om en kontroll av om behandling för för låga eller för höga kaliumnivåer fungerar.

Andra syften kan vara som en del i en behandling av personer med högt blodtryck som kan ha problem med sina njurar eller binjurarna, eller om droppbehandling fungerar.

Vad beror höga kaliumnivåer på?

Höga kaliumnivåer i blodet kan orsakas av skador på njurarna. Detta förhindrar njurarna från att ta bort kalium från blodet normalt. Höga kaliumnivåer i blodet kan också orsakas av förhållanden som flyttar kalium från kroppens celler i blodet. Det kan röra sig om svåra brännskador, klämskador, hjärtinfarkt och diabetisk ketoacidos.

För mycket syra (pH) i blodet gör kaliumnivåerna högre genom att få kalium i kroppens celler att “läcka” ut ur cellerna och in i blodet. Vissa läkemedel, såsom aldosteronantagonister och ACE -hämmare, kan också orsaka höga kaliumnivåer.

Om jag har låg kaliumhalt – vad kan det bero på?

Låg kaliumhalt i blodet kan orsakas av höga nivåer av aldosteron (hyperaldosteronism) från binjurarna. Andra omständigheter som kan leda till låga kaliumnivåer inkluderar svåra brännskador, cystisk fibros, alkoholism, Cushings syndrom, uttorkning, undernäring, kräkningar, diarré och vissa njursjukdomar, såsom Bartters syndrom.

Läkemedel, såsom diuretika, är en vanlig orsak till låga kaliumnivåer.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: