Ange ditt sökord

Det finns ett antal ögonbesvär som förekommer mer ofta än andra och du kan förebygga, lindra och behandla dessa. Foto: Shutterstock

Det finns ett antal ögonbesvär som förekommer mer ofta än andra och du kan förebygga, lindra och behandla dessa. Foto: Shutterstock

Torra ögon, röda ögon, rinnande ögon – det finns hjälp att få

Ögonbesvär kan vara riktigt irriterande och en källa till oro och ge en obehaglig känsla. Det finns ett antal ögonbesvär som förekommer mer ofta än andra och du kan förebygga, lindra och behandla dessa.

Annons:

Därför får du torra ögon

Torra ögon upplevs inte alltid som att ögonen är torra. Besvär med torra ögon kan vara röda, svullna, brännande, rinnande ögon eller så kan man ha en känsla av grus eller skräp i ögat. Detta tillstånd kan bero på många olika orsaker och som i grunden uppstår av antingen ökad avdunstning/avrinning av tårfilmen och/eller nedsatt tårproduktion. Många besvär med torra ögon beror på en kombination av brist på fetter i tårfilmen och brist på vatten. Detta gör att tårfilmen spricker upp och blir instabil.

Fettet i tårfilmen produceras i de så kallade Meibomska körtlarna, som sitter längs kanten av de övre och nedre ögonlocken. Fetter fördelas jämnt över ögats yta varje gång vi blinkar. Denna beläggning på ögat brukar kallas tårfilm och är en sammansättning av vatten och fett, som behövs för att hålla ögat fuktigt och skydda det från smuts och infektioner. Hos många människor med torra ögon är dessa körtlar igensatta och fungerar därför inte optimalt. För liten mängd fetter produceras eller så har de för dålig sammansättning eller kvalitet. Torra ögon kan också orsakas av försämrad produktion av tårvätska från tårkörtlarna.

Vanliga orsaker till torra ögon

Besvär med torra ögon påverkar en stor dela av befolkningen och är en vanlig anledning att söka hjälp hos ögonläkare eller optiker. Orsakerna till torra ögon kan variera och det kan vara alltifrån lätta besvär, tillfälliga övergående, till allvarliga och kroniska besvär.

Torra ögon beskrivs som ett mulitifaktoriellt tillstånd eftersom det är många olika situationer och faktorer som kan ge upphov till torra ögon. Både miljön inomhus och utomhus kan påverka. Besvären kan också uppstå vid mycket skärmtid, torrt inomhusklimat, arbete i luftkonditionerade miljöer och vid arbete utomhus i vind eller i drag.

Andra faktorer är mer individberoende. Till exempel finns det väldigt många mediciner som ger besvär med torra ögon som biverkan. Bland dessa finns p-piller, medel mot svår akne, anti-histaminer vid allergi och betablockerare vid hjärtbesvär eller grön starr. Vissa sjukdomar kan också ge upphov till torra ögon, till exempel Sjögrens syndrom och andra autoimmuna sjukdomar. Det är också värt att notera att för alla som är allergiska som ofta plågas av både röda, kliande och rinnande ögon, så kan problemet vara en kombination av ögonallergi och torra ögon. Ökande ålder i sig är en riskfaktor. Specielllt gäller detta för kvinnor under klimakteriet på grund av fallande hormonnivåer. Torra ögon är också mycket vanligt efter olika typer av ögonoperationer och den vanligaste anledningen till dålig ögonkomfort hos kontaktlinsanvändare.

Så här förebygger du och behandlar besvär med torra ögon

Nyckeln till att lindra besvär med torra ögon handlar om att förebygga och stabilisera tårfilmen med ögondroppar som smörjer och lindrar.

Rent praktiskt kan man förebygga torra ögon genom att variera arbetsdagen med frekventa mikropauser från datorskärmen, att medvetet blinka oftare, ta en kort promenad utomhus och att vädra arbetslokalen.

Torra ögon kan vara tilfälliga eller kroniska beroende på orsaken. Det finns också olika allvarlighetsgrader av torra ögon. Det finns tillfälliga sporadiska besvär som uppstår i vissa situationer, till exempel vid skärmarbete eller på slutet av arbetsdagen. En annan grupp är vuxna som upplever mer långvariga, konstanta besvär. Sist men inte minst kan torra ögon orsaka allvarliga konstanta besvär som uttrycks i komplexa och inflammatoriska symtom.

Att gradera besvär med torra ögon är viktigt när du ska välja rätt produkt för att lindra besvären och skydda dina ögon. Idag rekommenderar kliniker som arbetar med torra ögon i allmänhet produkter som är helt fria från konserveringsmedel, eftersom konserveringsmedel i sig kan utlösa och trigga torra ögon. För många räcker det med smörjande ögondroppar. Smörjande ögondroppar stabiliserar tårfilmen och lindrar symtomen med torra ögon. Vid obalans i tårfilmen får man symtom som klåda och sveda, eller ögon som bränner, skaver och rinner. Detta blir en ond spiral som hålls igång av en stadigt ökande instabilitet tills man lyckas bryta den processen. Det är det man på ett mekaniskt sätt försöker att göra med smörjande och lindrande ögondroppar. Fråga apotekspersonal, ögonläkare eller optiker om råd och tips.

Varför rinner ögonen?

Det kan verka som en paradox och lite ologiskt att rinnande ögon är symtom på torra ögon. Förklaringen ligger i det faktum att när ögonen rinner så beror det ofta på en störning eller obalans i produktion av fett till tårfilmen. Fettlagret eller lipidskiktet som det också kallas är det yttersta mycket tunna skiktet som ska förhindra att tårarna avdunstar. Vattnet i tårfilmen avdunstar eller rinner och salthalten i tårfilmen ökar. Ögat överkompenserar ofta genom att producera ännu mer tårvätska. Resultat blir att tårfilmen istället blir instabil och spricker upp. Detta ger upphov till inflammatoriska symtom som klåda och en svidande brännande känsla – och ögon som rinner.

Andra orsaker till rinnande ögon kan vara

  • stark vind eller kyla (då är det helt normalt)
  • att ögats yta irrieras av damm, rök etc.
  • igensatta tårkanaler (där tårarna ska rinna ut från ögat)

Behandling av torra och rinnande ögon

Om du besväras av torra och rinnande ögon kan du be om vägledning på apotek eller hos optiker för att hitta rätt smörjande ögondroppar som har en god konsistens och som kan binda vatten och stabilisera alla lager av tårfilmen. Det finns speciella produkter som verkar direkt på fettlagret i tårfilmen antingen genom att tillföra extra lipider i en blandning, så kallade emulsion, eller att helt enkelt lägga ett skyddande lager på utsidan av det naturliga lipidlagret på ögat.

Användning av ögonmasker som avger värme, eventuellt kombinerat med försiktig massage av ögonlocken kan stimulera de Meibomska körtlarna att utsöndra fler fetter till tårfilmen. Infraröd så kallad IPL behandling kombinerat med manuell behandling av ögonlocken utförs av specialister och kan också lindra besvären. Att äta Omega-3 kapslar med rätt sammansättning för att lindra besvär med torra ögon kan också hjälpa, under förutsättning att man tar dessa regelbundet.

Du bör också undvika miljöer där besvären förvärras. Ett stort problem idag är det utbredda skärmbruket både på arbete och fritid. Man blinkar helt enkelt för sällan och tårfilmen spricker upp.

Om orsaken är igensatta tårkanaler bör du uppsöka hjälp av ögonläkare för att öppna dessa.

Hjälp för torra ögon

Många har milda och måttliga besvär med torra ögon som uppträder regelbundet eller i vissa speciella situationer. För vissa förvärras besvären periodvis, exempelvis på vintern när luften är torr eller på våren och sommaren när luften är full av pollen. Andra har konstanta och ihållande kroniska besvär.

Torra, rinnande eller röda ögon är dock något som påverkar de allra flesta människor under sin livstid och man kan lindra sina besvär med moderna ögondroppar och läkemedel som lindrar inflammationer.

Om besvären är stora med inflammatoriska symtom bör du söka professionell hjälp hos ögonläkare eller optiker.

Annons:

Källor:

St Eriks ögonsjukhus, www.doktorn.com, www.1177.se, DEWS II från 2017 och De Nordiska Riktlinjerna från 2016. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: