Ange ditt sökord

Det finns ett antal ögonbesvär som förekommer mer ofta än andra och du kan förebygga, lindra och behandla dessa. Foto: Shutterstock

Det finns ett antal ögonbesvär som förekommer mer ofta än andra och du kan förebygga, lindra och behandla dessa. Foto: Shutterstock

Miljöer med torr luft eller ansträngning av ögonen framför datorn är livsstilsförhållanden som kan ge torra ögon. Foto: Shutterstock

Miljöer med torr luft eller ansträngning av ögonen framför datorn är livsstilsförhållanden som kan ge torra ögon. Foto: Shutterstock

En medicinsk orsak till torra ögon är ålder och vissa läkemedel bidrar till, eller kan bidra till, besvär med torra ögon. Foto: Shutterstock

En medicinsk orsak till torra ögon är ålder och vissa läkemedel bidrar till, eller kan bidra till, besvär med torra ögon. Foto: Shutterstock

Torra ögon, röda ögon, rinnande ögon – det finns hjälp att få

Besvär med ögonen kan upplevas som både besvärande och irriterande men också oroande, många tycker det är otäckt med tanken på att få problem med ögonen. 

Annons:

Det finns ett antal ögonbesvär som förekommer mer ofta än andra och du kan förebygga, lindra och behandla dessa.

Därför uppstår torra ögon

Ett av de allra vanligaste besvären är att ögonen upplevs som torra. Vanligaste orsaken till torra ögon beror på överdriven avdunstning av vätskan från ögat. Det beror på att ögats skyddande lipidskikt (lipider = fett) inte fungerar som det ska utan hela tårfilmen blir ostabil och släpper ut för mycket fukt. Man tror att ungefär 90 procent har problem med ett instabilt lipidlager.

Fettet produceras i de så kallade Meibomska körtlarna som sitter både i nedre och övre ögonlockskanten och sprids över ögats yta när man blinkar. Hos många med torra ögon är dessa körtlar igentäppta och fungerar inte optimalt och då produceras det för lite lipider.

Vanliga orsaker till torra ögon

När lipidskiktet blir skört och spricker leder det till att tårvätskan avdunstar och kvar på ögats yta är då en sprucken tårfilm med till exempel kvarvarande salter i som gör att det svider och rinner. Man får ibland problem som kallas MGD och som betyder att man har dysfunktion i de Meibomska körtlarna och det kan bero på blefarit (ögonlocksinflammation), eksem, rosacea, demodex kvalster, eller att man har för dålig tårfilmskvalitet.

Även yttre faktorer kan orsaka torra ögon:

  • Läkemedel
  • Vanliga p-piller
  • Många timmar framför datorskärmar
  • Dammig eller varm miljö

Besvär kan vara att ögonen känns torra, att det svider och skaver, men också att det blir suddigt eller jobbigt att se och det kan kännas som att det är skräp i ögat. Man använder ögonen konstant under en dag, varpå symtomen vanligtvis kommer på kvällen. En annan faktor är ålder, ju äldre vi blir desto mer avtar produktionen av tårvätska. Kvinnor är särskilt drabbade av torra ögon och speciellt i övergångsåldern.

Så förebygger och behandlar du torra ögon

För att förebygga kan du tänka på vilka miljöer du vistas i och hur mycket du sitter framför skärmar, att du använder glasögon och har korrekt arbetsställning.

Det finns receptfria medel som skyddar och lindrar och även andra typer av nya behandlingar hos läkare, vissa optiker och specialister (IPL, ögonmasker) som hjälper om man har torra ögon. Prata med apotekspersonal, läkare eller optiker om tips och råd. 

Orsaker till rinnande ögon

Åt andra hållet är det inte ovanligt att istället drabbas av rinnande ögon, det känns som tårarna stör synen och att ögonen helt enkelt tåras upp och vätskan rinner utmed kinderna. Paradoxalt nog är även rinnande ögon ett symptom på torra ögon. Hos många med rinnande ögon fungerar vätskeproduktionen som den ska, medan lipidskiktet är defekt. Lipidskiktets uppgift är att hålla kvar fukt och tårar i ögat, men om det är skadat rinner tårarna ut. Då överkompenserar ögat med att producera ännu mer tårvätska. Man får då en brännande känsla, sveda eller skavkänsla.

Andra orsaker till rinnande ögon kan vara:

  • stark blåst eller kyla (då är det helt normalt)
  • att ögats yta retas av damm, rök eller dylikt.
  • Rinner ögonen inomhus kan orsaken vara stopp i tårkanalen i ögonlocket. 

Behandling av rinnande ögon

Rinnande ögon drabbar främst äldre och är ofta ofarligt och bara normalt. Det bästa man kan göra är att finna lämpliga smörjande ögondroppar i form av lipidersättningsprodukter som dämpar avdunstningen, de finns hos apotek och optiker. Undvik även miljöer där besvären kan förvärras.

Är orsaken däremot stopp i tårkanalen behöver man söka vård så tårarna är kladdiga och inte bara vattniga, prata med vården då man behöver åtgärda stoppet.

Röda ögon och svullna ögonlock – orsaken kan variera

De allra flesta besväras någon gång av röda ögon. Orsakerna bakom röda ögon varierar brett, det kan vara allt ifrån allergier och infektioner till lindrig ögonsjukdom som kan läka av sig själv och allvarligare ögonsjukdomar som kräver läkarbesök och vård. Röda ögon kan även uppstå vid ofarliga blödningar under ögats bindehinna. Andra orsaker till röda ögon är så kallad regnbågsinflammation, akut glaukom och direkta skador på ögonen. 

Om du har röda ögon och röda svullna ögonlock så kan den också bero på att du har ögonlocksinflammation och nedsättning av funktionen av dina Meibomska körtlar, som producerar det mikroskopiskt tunna lipidskiktet i det yttersta lagret i din tårfilm. Lipidskiktet i tårfilmen utgör mindre än 1 procent av tårfilmen.

Så behandlar du röda ögon och svullna ögonlock

Som tumregel är ett rött öga allvarligare än två röda ögon. Precis som orsaken bakom varierar även symtomen vid röda ögon, det kan vara värk, smärta, klåda, svullnad, försämrad syn och/eller att ögat rinner eller kladdar. Eftersom orsakerna är så varierande och ofta beror på yttre faktorer som allergener, skador eller infektioner är det svårt att förebygga, däremot kan man behandla lindriga besvär själv. Fråga på apoteket och beskriv dina besvär och symtom.

Är du däremot osäker, har mycket ont eller har gått med besvären en längre tid bör du istället kontakta vården. 

Det finns receptfria medel som skyddar och lindrar och även andra typer av nya behandlingar hos läkare, vissa optiker och specialister (IPL, ögonmasker) som hjälper om man har torra ögon. Prata med apotekspersonal, läkare eller optiker om tips och råd. 

Ögonbesvär drabbar de flesta

Många går med ögonbesvär till och från. För vissa förvärras dessa under perioder som vintern då luften är torrare, eller våren och sommaren med allt pollen. På ålderns höst blir det också vanligare att få problem med ögonen och det finns andra ögonåkommor som kan uppstå: glaukom, gråstarr, åldersförändringar i gula fläcken och ögonförändringar i samband med diabetes.

Torra, rinnande eller röda ögon är dock något som drabbar de allra flesta någon gång i livet och som man i viss mån kan ta hand om själv. 

Annons:

Källor:

St Eriks ögonsjukhus, www.doktorn.com, www.1177.se, DEWS II från 2017 och De Nordiska Riktlinjerna från 2016. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: