Ange ditt sökord

Ansiktet är en utsatt plats och en hudåkomma där är självklart påfrestande men det finns behandling att få.  Foto: Shutterstock

Ansiktet är en utsatt plats och en hudåkomma där är självklart påfrestande men det finns behandling att få. Foto: Shutterstock

Exempel på rosacea. Foto: Shutterstock

Exempel på rosacea. Foto: Shutterstock

Rosacea – bilder och exempel

Diffus rodnad i ansiktet? Finnliknande knottror (varblåsor)? Svullnader av näsan? Har du något av dessa besvär kan du har drabbats av rosacea.

Annons:

Rosacea är en hudåkomma som drabbar vuxna efter 20-års åldern och där kvinnor drabbas oftare än män. Cirka 10 % av alla skandinaver drabbas av rosacea i en eller annan form. Till skillnad från acne drabbar rosacea enbart ansiktet.

Har jag rosacea?

Tecken på rosacea kan vara diffus rodnad, röda fläckar, enstaka knottror liknande finnar och svullnader av näsan (ovanligt, drabbar oftast män). Sveda och klåda i huden kan förekomma.

Huvudsymtomen däremot brukar ofta vara permanent rodnad i ansiktet – speciellt på kinder, pannan och näsan. Även tillfällig rodnad i samband med att man till exempel ätit stark mat kan vara ett symtom. Viktigt att tänka på är att rodnaden, om det är rosacea, aldrig uppkommer utanför ansiktet. Ibland kan utslag i ansiktet vara tecken på akne/finnar. I den här artikeln kan du se exempel och få råd kring akne.

Vad händer när man får rosacea?

Man vet idag inte säkert vad som orsakar rosacea mer än att det är någon typ av inflammation. Däremot har man identifierat ett antal faktorer som kan förvärra besväret, till exempel exponering för solljus, värme, stress, alkohol och kryddstark mat. Man ser också att rosacea tycks vara ärftligt.

Kan jag få hjälp mot rosacea?

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som inte kan botas, men den går att hålla under kontroll.

Det finns olika sätt att behandla rosacea beroende av vilken grad av besvär du har samt vilken behandling du föredrar. Med bra kontroll över just de individuella  faktorer som förvärrar besvären, i kombination med rätt medicinsk behandling, kan många patienter nå symtomfrihet i långa perioder innan nytt skov uppstår. Målet med behandlingen ska alltid  vara symtomfrihet.

Behandling vid rosacea

Det finns både receptfri och receptbelagd behandling vid rosacea. De receptfria krämerna finns på apotek och du kan fråga dig fram för att få råd och tips. Receptbelagd behandling finns i form av kräm och gel med antiinflammatorisk effekt, eller med antibiotika. Dessa läkemedel skrivs ut efter undersökning och samtal med läkare.

Långvarig tablettbehandling med antibiotika är en behandlingsmetod för allvarliga former av rosacea. Huvudsakligen är det en grupp av antibiotika som heter tetracykliner som man använder vid rosaceabehandling. Rosacea beror inte på en bakterieinfektion i huden, men behandling med antibiotika har ändå visat sig effektivt för att minska inflammationen.

Laserkirurgi kan också användas mot ytliga blodkärl och rodnad i huden, vilket ofta kan vara svårt att komma åt med läkemedelsbehandling.

Rosacea går inte att bota

Rosacea återkommer oftast i skov, och det går inte att bota rosacea helt. Dock är det vanligt att man med behandling kan åstadkomma besvärsfria perioder på många månader upp till flera år.

Överläkare Mats Berg avråder från behandling med kortison: “Det finns ju flera läkemedel som har effekt mot svullnad till exempel kortison men kortison är ett medel som direkt kan orsaka och försämra rosacea. Vad gäller behandling av rosacea, när man väl läker ut så brukar huden bli fin. Men man ska nog inte säga läka ut, för man läker inte ut rosacea utan man kan gå in i fria perioder som kan vara i flera år.

Att drabbas av rosacea

Ansiktet är en utsatt plats och att drabbas av en hudåkomma där är självklart påfrestande, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Rosacea kan visa sig på många olika sätt; allt från mindre utslag och blemmor till större svullnader och rikligt med rodnad, knottror och varblåsor.

Det är naturligtvis viktigt att vända sig till sin läkare om man misstänker rosacea, eller har andra besvär eller funderingar kring hudförändringar.

Du känner ditt ansikte bäst

Att drabbas av rosacea är inte bara påfrestande utan kan även vara smärtsamt. Att tidigt identifiera orsaker och förändringar i huden är en klar fördel för att kunna få så bra hjälp som möjligt.

När man väl drabbats av rosacea går det tyvärr inte att bota helt, däremot kan man med rätt behandling ofta komma till rätta med de utbrott som man drabbats av.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: