Ange ditt sökord

Flickor får akne tidigare än pojkar vilket hänger ihop med att puberteten inträder tidigare hos dem. Foto: Shutterstock

Flickor får akne tidigare än pojkar vilket hänger ihop med att puberteten inträder tidigare hos dem. Foto: Shutterstock

Vid varje hårstrå i själva hårsäcken sitter en talgkörtel som är mycket olika utvecklad på olika delar av kroppen. Foto: Shutterstock

Vid varje hårstrå i själva hårsäcken sitter en talgkörtel som är mycket olika utvecklad på olika delar av kroppen. Foto: Shutterstock

I ansiktet samt på bröst och rygg har vi stora talgkörtlar (men knappt synliga hårstrån) som stimuleras av bland annat hormonpåverkan.  Foto: Shutterstock

I ansiktet samt på bröst och rygg har vi stora talgkörtlar (men knappt synliga hårstrån) som stimuleras av bland annat hormonpåverkan. Foto: Shutterstock

Akneskolan – orsak, symtom och behandling av akne

Här på akneskolan får du kunskaper om varför akne uppstår och vad man kan göra för att minska besvären. Akne kommer i en period i livet då självkänsla byggs upp och utseende upplevs som viktigt. Även om akne inte är en farlig sjukdom så är det många som uppfattar den som mycket besvärlig.

Annons:

Varför får man akne?

Vid varje hårstrå i själva hårsäcken sitter en talgkörtel som är mycket olika utvecklad på olika delar av kroppen. I ansiktet samt på bröst och rygg har vi stora talgkörtlar (men knappt synliga hårstrån) som stimuleras av bland annat hormonpåverkan. Det är i talgkörtlarna på främst dessa områden av kroppen som sjukdomen akne kan utvecklas.

Vid hormonell påverkan i puberteten ökar bildningen av talg (sebum) och halten av en speciell bakterie som kallas Propionebacterium acnes. Detta leder till en irritation i talgkörtelns utförsgång med ökad cellbildning (keratinisering) och mynningen proppas igen. Inflammation uppstår också i nedre delen av talgkörteln genom påverkan av P.acnes som frisätter fria fettsyror, vilka retar körtelväggen. Ibland uppstår en liten ytlig varblåsa (pustel), ibland ses en litet djupare ömmande “plita” (papel) och ibland kan denna inflammation bli mycket uttalad med djupa stora kraftigt ömmande infiltrat (noduli) och hålrum (cystor). Vid alla typer av akne ses den igenproppade utförsgången av talgkörteln som antingen en mörk eller vit “pormask”. Dessa kallas antingen sluten (vit) eller öppen (mörk) komedon. Det mörka är pigment och ej smuts.

Vad är orsaken till akne?

Vid puberteten ökar talgörtelns känslighet för könshormon (androgener). Man har påvisat lokala så kallade receptorer i talgkörteln för androgener. Detta betyder inte att man har någon hormonell rubbning vid akne. Många komedoner ökar risken för utveckling av akne.

Arvsanlag spelar roll vid utveckling av akne. Om ena eller båda föräldrarna haft svår akne är risken stor att få mer uttalad akne i tonåren. Det finns inget vetenskapligt stöd för att akne kan orsakas eller försämras av olika födoämnen som choklad eller starka kryddor.

Symtom vid akne

Det vanligaste är att du drabbas av akne i ansiktet eller på bröst och rygg. Anledningen är att på de platserna har kroppen störst produktion av talgkörtlar. 

Vanliga symtom som kännetecknar akne är bland annat: 

  • Pormaskar
  • Röda utslag som ömmar och/eller är upphöjda
  • Varblåsor som är små och ytliga
  • Större knölar som kan vara både upphöjda och ömma
  • Cystor under huden som kan vara fyllda med vätska och ömma

Om du upplever att du har någon form av utslag, blåsor eller knölar som inte försvinner, är mycket smärtsamma eller återkommande så bör du prata med din vårdcentral för att ta reda på vad det kan vara. 

Läkemedel kan ge akne!

En del läkemedel kan ge akne, till exempel anabola steroider! Akne är den vanligaste biverkan och kommer ofta först vid behandling med anabola steroider i kroppsbyggande syfte. Kortisonbehandling vid exempelvis astma kan ge akneliknande utslag. Behandling med litium vid manodepressiv sjukdom kan ge en mycket svårbehandlad akne. Brom och jodhaltiga läkemedel kan ge akne. Olja, till exempel vid arbete med oljor och nedsmutsning av arbetskläder, kan ge en speciell typ av akne på de hudområden som kommer i kontakt med olja såsom låren (oljeakne).

Vissa yrkesgrupper vars arbetsmiljö är varm och fuktig kan få akne (t.ex. kockar). Vid användande av feta solkrämer/sololjor i samband med värme och svettning kan man få en speciell typ av acne med tätt små papler på bröst och i ansiktet (Mallorca-akne).

Hur vanligt är akne?

De flesta tonåringar har någon gång finnar. Flickor får akne tidigare än pojkar vilket hänger ihop med att puberteten inträder tidigare hos dem. Många kvinnor får litet uppblossning kring mens. Cirka en tredjedel av alla ungdomar i åldern 12-17 år har så pass utbredd akne att någon typ av behandling kan komma ifråga.

En liten grupp har en mycket svår akne som påtagligt försämrar livskvalitén. Många har också kvar sin akne långt upp i vuxen ålder.

Utredning

En noggrann sjukhistoria och en undersökning av huden räcker oftast för att ge diagnos. Någon speciell utredning eller provtagning behövs inte i de flesta fall.

En del andra hudsjukdomar och infektioner i huden kan ge symtom som liknar akne till exempel rosacea och bakteriella hudinfektioner.

När skall akne behandlas?

När man lider av sin akne bör denna behandlas. Graden av besvär uppfattas mycket olika av olika personer. Det är mycket viktigt som behandlande läkare att ta unga människor med akne på allvar då man som ung ofta känner sig osäker och funderar mycket på sitt utseende. I vuxnas ögon ibland synnerligen diskreta förändringar, speciellt i ansiktet, kan hos den unga människan växa till ett stort problem med isolering och kanske skolvägran som följd. Detta är viktigt för behandlande läkare att förhindra och uppmuntra till behandling.

Med rätt behandling och tålamod kan alla med akne bli bättre. Ofta försvinner sjukdomen i tidig vuxen ålder även om några kan ha kvar en besvärlig akne i 40-50 årsåldern.

Kan akne förebyggas?

Det finns inga vetenskapliga belägg för att kosten kan påverka utvecklingen av akne så någon typ av diet kan inte tillrådas. Om man har finnar bör man dock undvika att klämma på dessa då detta skadar talgkörteln och sprider inflammationen djupare med försämring som följd. Akne har ingenting med “oren hy” att göra så alltför intensiv rengöring bör undvikas. Daglig rengöring med vatten och en mild tvål räcker utmärkt.

Man bör också undvika alltför feta krämer och oljor i ansiktet vilka kan täppa till talgkörtelns utförsgång och försämra akne. Under sommaren ses ofta en förbättring av akne. Solarium (UVA) har ingen effekt på akne.

Aktuellt avsnitt: Akne Fler avsnitt: | Olika svårighetsgrader vid akne | Behandling

Läs mer om hudvård för olika hudtyper

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: