Ange ditt sökord

Hårprodukter som schampo, mousse eller spray kan torka ut hår och hårbotten och öka besvären med mjäll. Foto: Shutterstock

Hårprodukter som schampo, mousse eller spray kan torka ut hår och hårbotten och öka besvären med mjäll. Foto: Shutterstock

 Rätt mjällschampo kan i de allra flesta fall faktiskt räcka som behandling.  Foto: Shutterstock

Rätt mjällschampo kan i de allra flesta fall faktiskt räcka som behandling. Foto: Shutterstock

Mjäll är i praktiken döda hudceller som lossnar från din hårbotten. Att döda hudceller avlägsnas från kroppen sker dagligen. Foto: Shutterstock

Mjäll är i praktiken döda hudceller som lossnar från din hårbotten. Att döda hudceller avlägsnas från kroppen sker dagligen. Foto: Shutterstock

Mjäll – orsak, symtom och behandling mot mjäll

Mjäll kan drabba de allra flesta och vanliga symtom vid mjäll är synbara små och vita fjäll i håret, hårbotten och på kläderna. Mjäll kan också vara förknippat med en irriterande klåda i hårbotten.

Annons:

Det är ofarligt att drabbas av mjäll, däremot kan många uppfatta det som besvärande, särskilt när mjäll blir synligt. Beroende på bakomliggande orsak kan man även uppleva andra besvär i hårbotten. Både kvinnor och män får mjäll, men det är något vanligare hos män.

Vad är mjäll?

Mjäll är i praktiken döda hudceller som lossnar från din hårbotten. Att döda hudceller avlägsnas från kroppen sker dagligen.När det lossnar så pass många döda hudceller från hårbotten att vi kan se dessa med blotta ögat kallas det för mjäll.

Tre vanliga falska myter om mjäll

 • “Mjäll smittar.” Nej, mjäll smittar inte.
 • “Mjäll tyder på dålig hygien.” Nej, mjäll har ingenting med hygienen att göra, däremot är det viktigt att ha god allmänhälsa och att ta hand om sitt hår generellt.
 • “Mjällschampo fungerar inte.” Jo,  rätt mjällschampo kan i de allra flesta fall faktiskt räcka som behandling.

Orsak till mjäll

Helt säker på varför vi drabbas av mjäll är man inte, men en teori är att det i de allra flesta fall handlar om en jästsvamp, malassezia. Hos vuxna personer återfinns den här jästsvampen överallt på huden och även i hårbotten. Att vi har svampar på kroppen är helt normalt och inte alltid något som du behöver göra något åt. Vanligtvis klarar din kropp av att reglera förekomsten av svamp, men i vissa fall kan det uppstå en obalans ; när immunförsvaret är nedsatt eller till följd av hormonella förändringar eller antibiotikabehandling.

En grogrund till svamp är kroppens produktion av talg, som i sig är ett naturligt smörjmedel och skydd för din hud. En vanlig bakomliggande orsak till förhöjd produktion kan vara ökad produktion av hormoner och därför är det vanligt att exempelvis personer i tonåren drabbas av mjäll. Oavsett så kan kroppen reagera med att producera fler hudflagor som kan leda till mjäll när mängden svamp ökar. Mjäll brukar vanligtvis drabba från puberteten och är mer ovanligt efter 50 års ålder.

Några vanliga orsaker till att man kan drabbas av mjäll:

 • Jästsvamp – Finns normalt på huden. Har man jästsvamp i stora mängder kan kroppen reagera med att producera fler hudflagor än normalt.
 • Starka hårmedel – Hårprodukter som schampo, mousse eller spray kan torka ut hår och hårbotten och öka besvären med mjäll. Använd därför milda, parfymfria frisyrprodukter.
 • Stress och trötthet – Mjäll brukar öka när man är sjuk, trött eller stressad.

Vilken typ av hårbotten ger mjäll?

Mjäll kan uppstå oavsett om din hårbotten är torr och saknar fett och talg eller om den är oljig och har för mycket av just fett och talg. Skillnaden kan även vara att torra mjäll tenderar att ramla ner på axlarna och feta mjäll fastnar i hårbotten. Gemensamt för båda typerna av hårbotten är att hårbotten blir irriterad och tenderar att klia.

Eftersom en irriterad hårbotten kan leda till mjäll  ska man vara medveten om att hårbotten behöver luft. Undvik att gå med mössa hela dagarna.

Andra bakomliggande sjukdomsorsaker till mjäll:

Behandling vid mjäll

Någon mer avancerad undersökning behövs sällan vid vanligt mjäll annat än om man misstänker någon form av bakomliggande orsak. Mjäll är irriterande och man ska ha klart för sig att det även är återkommande och kan vara svårt att få bort. Behandlingen går därför delvis ut på att minska besvären och förebygga att det kommer tillbaka.

Behandling vid mjäll

 • Är flagorna större, och besvären inte så allvarliga, kan du inledningsvis prova att behandla genom att tvätta hår och hårbotten med ett milt mjällschampo.
 • Om det inte hjälper kan du behöva behandla med speciella schampon som endast finns på apotek. Fråga farmaceuten om råd.
 • I svåra fall kan en läkare skriva ut starkare medicinskt schampo.

Det är viktigt att behandla besvären kontinuerligt under en längre period för att dels behandla och dels minska risken att det kommer tillbaka. Vanligtvis räcker punkt ett eller två, ett milt mjällschampo eller specialschampo från apotek som innehåller ingredienser som bekämpar svamp och bakterier. Det är viktigt att inte använda ett schampo som torkar ut hårbotten ytterligare.

Att leva med mjäll

Det är viktigt att ta hand om sin hårbotten för att undvika risken för mjäll. Det kan finnas olika orsaker till att du drabbas av mjäll, hur mycket och hur ofta. Man kan till exempel prata med sin frisör om man har frågor kring hårvårdsprodukter, men om du väl drabbats av mjäll rekommenderas att du även går till ditt apotek. Där kan du få vidare rådgivning om vilka produkter du kan prova för att bli av med svampen i hårbotten. Ibland har man även svamp på andra platser på kroppen som kan behöva behandlas samtidigt för att inte sprida sig vidare.

För att undvika att drabbas av mjäll kan du göra något av följande:

 • Se till att ditt schampo inte torkar ut hårbotten.
 • I möjligaste mån undvika att använda starka hårprodukter som riskerar att torka ut hår och hårbotten och förvärra mjällbesvären.
 • Använda mössor och hattar som inte sitter för tätt på huvudet och inte använda mössa och hatt under onödigt långa perioder om du inte behöver. Detsamma gäller cykelhjälmar.

Levnadsvanor som matvanor, stress och sömn kan påverka hela kroppen och även hårbotten. Ta hand om dig och din hälsa så kan du minska risken att du drabbas av flera olika åkommor, inte bara mjäll. Om problemen är återkommande, ökar eller om du upplever att du har försökt det mesta, ta kontakt med vården för vidare utredning och eventuell behandling.

Annons:

Källor:

1177, Praktisk Medicin, Apotek Hjärtat

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: