Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Psoriasis

Psoriasis är en vanlig sjukdom, ovanlig hos barn men blir sedan allt vanligare med åren. Kan debutera i hög ålder. Psoriasis är inte smittsamt.

Annons:

En typisk psoriasisförändring:

  • har en skarp gräns mellan sjuk och frisk hud
  • är uppstående från hudytan (som ett påklistrat mynt)
  • är klarröd i färgtonen (kan variera)
  • är täckt med varierande grad av fjäll som brukar vara vita i färgen, sk stearinfjäll
  • sitter ofta på speciella ställen på kroppen som armbågar, knän och hårbotten
  • är ofta symmetriskt förekommande på kroppen

Varför får man psoriasis?

Överhuden (epidermis) omsätts på ungefär 4-6 veckor i frisk hud, men vid psoriasis går det så fort som på bara några dagar. Det är därför man ser så mycket fjällning av huden vid psoriasis – huden omsätts så snabbt att hornet inte stöts av i jämn takt i små mängder.

Faktorer som påverkar

Psoriasis är delvis ärftligt betingad. 2% av Sveriges befolkning har anlag för psoriasis men flera faktorer måste samverka för att sjukdomen skall bryta ut.

bild på psoriasis i handflataSymtom

Psoriasis kan se ut på många olika sätt och ha väldigt varierande utbredning, sitter ofta på armbågar och knän. Andra vanliga ställen är hårbotten, nedre delen av ryggen och faktiskt också ofta på framsidan av underbenen. Här kan utslagen bli decimeterstora och ibland inte så fjällande.

Kraftigt fjällande fläckar i hårbotten, hörselgångar, navel och underliv kan vara tecken på psoriasis. Vid psoriasis får huden vitglänsande fjäll och ofta ses en tjockare fjällkaka i hårbotten och mer sällan utslag kring näsvingar.

Behandling

Behandlingen är olika vid olika former och utbredning av psoriasis. Allmänt kan man säga att om man har begränsad psoriasis med utslag på armbågar och knän samt kanske enstaka på kroppen kan man välja mellan D-vitaminsalva och kortisonsalva eller kombinera dessa. Samtidigt kan man få ljusbehandling med UVB. Vid mer utbredda former av psoriasis eller om man har ledbesvär kan olika tablettbehandling bli aktuell. Vid svårare fall av Psoriasis kan behandling med biologiska läkemedel bli aktuell.

Kortison har mycket god effekt mot inflammation till exempel vid eksem och psoriasis.

Ofta ger själva hudsjukdomen tunn hud innan det läkt. Viss uttorkning får man av behandlingen och det är därför det är så viktigt att samtidigt använda mjukgörande. Det finns många olika mjukgörande krämer.

Vad kan jag göra själv?

Om du besväras av fjällande hud och misstänker psoriasis, pröva 3% salicylsyreolja som är receptfritt. Gnid in över natten så lossnar fjällen. Pröva därefter hydrokortisonkräm på dagen men om detta inte hjälper fordras starkare kortisonkräm som är receptbelagt.

När bör jag söka läkarvård?

Vid psoriasisliknande besvär – kraftigt fjällande fläckar i hårbotten, hörselgångar, navel och underliv – hjälper stark kortisonkräm som är ett receptbelagt läkemedel och ordineras av läkare.

Nagelpsoriasis

Psoriasis kan sitta bara på naglarna – s.k. nagelpsoriasis. Det är vanligt att detta misstolkas som svamp, men svampbehandling har ingen effekt.

Typiska förändringar vid nagelpsoriasis är små punktformiga gropar i nageln, att nageln lossnar från underlaget och blir gulaktigt missfärgad och förtjockad.

Guttat psoriasis

Guttat (droppformad) psoriasis är den vanligaste formen av psoriasis hos ungdomar som tidigare inte haft några symtom på sjukdomen. Det startar ofta i samband med en halsinfektion med betastreptokocker. Därför är det viktigt att behandla denna halsinfektion ordentligt med penicillin och efteråt kontrollera att bakterierna är borta. Ofta är det så att utslagen kommer och går men efter kanske 3- 4 månader brukar guttat psoriasis läka på korrekt behandling med kortisonkräm och ljusbehandling.

När utslagen försvunnit kan det ibland dröja flera år innan de återkommer, ibland då som en mer avgränsad “vanlig” psoriasis på armbågar och knän. Men vid en ny halsinfektion finns risk att denna form kommer tillbaka.

Ledbesvär vid psoriasis

Hos 30 % av patienter med psoriasis ses också påverkan på lederna i form av värk och svullnad. Dels kan de stora lederna som höftleder och axelleder drabbas, men även fingerlederna är ofta angripna vilket ses som osymmetrisk svullnad av de yttre fingerlederna. Ledbesvären kan komma både före och efter det att hudsymtom uppträtt.

Psoriasisartropati är en ledsjukdom vid psoriasis.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: