Ange ditt sökord

Det finns teorier forskning kring att hjärnstammen och trigeminusnerven är inblandade.  Foto: Shutterstock

Det finns teorier forskning kring att hjärnstammen och trigeminusnerven är inblandade. Foto: Shutterstock

Vid migrän har man ofta en intensiv och sprängande värk som sitter vid ena ögat eller sidan av huvudet.  Foto: Shutterstock

Vid migrän har man ofta en intensiv och sprängande värk som sitter vid ena ögat eller sidan av huvudet. Foto: Shutterstock

Migrän med aura kallades förr för klassisk migrän och är mer ovanlig än vanlig migrän.  Foto: Shutterstock

Migrän med aura kallades förr för klassisk migrän och är mer ovanlig än vanlig migrän. Foto: Shutterstock

Migrän – symtom, orsak och behandling

Migrän kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som kan pågå mellan ett till tre dygn. Ofta sitter värken vid ena ögat eller på ena sidan av huvudet. Vanliga symtom vid ett migränanfall är överkänslighet mot ljud och ljus och illamående.

Annons:

Migrän är vanligare bland kvinnor än män, men även barn kan drabbas. Det finns effektiva läkemedel som kan bryta huvudvärken vid migrän.

Orsak till migrän

Nästan var femte kvinna och var tionde man har migrän. Det är vanligt i alla åldrar men det första anfallet kommer sällan efter 50 års ålder. Ett migränanfall kan utlösas av många olika saker. Stress, sömnbrist och hormonförändringar hos kvinnor i samband med mens är kända orsaker. Det förekommer också att viss typ av mat som choklad, citrusfrukter, rödvin och starka ostar kan framkalla ett migränanfall. Även starkt solljus, höga ljud och starka parfymdofter är vanliga utlösande faktorer.

Man vet inte exakt vad som orsakar migrän, men genetik och faktorer i omgivningen verkar spela en roll. Det finns teorier  kring att hjärnstammen och trigeminusnerven är inblandade. Att migrän beror på vidgade blodkärl är en äldre teori som inte längre är aktuell.

Vanliga symtom vid migrän

Vid migrän har man ofta en intensiv och sprängande värk som sitter vid ena ögat eller sidan av huvudet. Värken förvärras ofta när man rör på huvudet.

Vanliga symtom vid migrän:

  • Man blir överkänslig för dofter, ljus och ljud.
  • Man mår illa och kräks.
  • Man får huvudvärk som ofta är svår och intensiv, men som också kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.
  • Värken man upplever känns borrande, dunkande eller pulserande.
  • Värken sitter på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat, men den kan också vara dubbelsidig.
  • När man rör på huvudet eller ägnar sig åt fysisk aktivitet förvärras värken.
  • Man kan känna sig trött och ha svårigheter med koncentrationen.

Migrän är mer än själva attacken och kan starta redan innan huvudvärken kommer och även pågå trots att värken är över. Hur man upplever en migränattack är individuellt och hur starka symtom man känner kan variera. Många märker redan innan att de kommer att få en migränattack och det kallar man för “förkänningar”.

Vanliga symtom på förkänningar: 

  • Illamående.
  • Olust.
  • Ont i magen.
  • Spänningar i nacken.
  • Svullna fötter och händer.
  • Trötthet.
  • Hyperaktivitet.

Migrän med aura

Migrän med aura kallades förr för klassisk migrän och är mer ovanlig än vanlig migrän. Denna typ av migränanfall inleds med en slags neurologisk föraning. Det vanligaste är synfenomen som suddiga, dallrande synintryck, blixtfenomen, zick-zackmönster i delar av synfältet, dubbelseende med mera. Även andra typer av aurafenomen förekommer, som domningar i ena ansiktshalvan eller i halva tungan. Auran släpper ofta inom 10 till 30 minuter och följs då av själva migränhuvudvärken.

Migrän utan aura – vanlig migrän

Migrän utan aura kallades förr för vanlig migrän. Vid den här typen av migränanfall kommer huvudvärken direkt. Man kan ibland känna på sig att ett anfall är på väg, genom att bli ovanligt irriterad, trött eller överaktiv. Det finns även kronisk migrän som du kan läsa mer om här.

Diagnos vid migrän

För att läkare ska ställa diagnosen vid migrän krävs

  • man har återkommande huvudvärksattacker som varar mellan 4 och 72 timmar
  • huvudvärken har minst två av dessa egenskaper: den är ensidig, den pulserar, den är medelsvår till svår, den förvärras av vanliga aktiviteter
  • man drabbas av minst ett av följande symtom: illamående, kräkning, ljudöverkänslighet eller ljusöverkänslighet.

Att förebygga migrän

Besvären brukar minska om man lever ett regelbundet liv, äter och sover bra och motionerar regelbundet. Försök att undvika stress och undvik mat och dryck som utlöser attackerna. Avslappningsövningar och akupunktur kan hjälpa.

Om en läkare har konstaterat att det inte finns några andra, bakomliggande, sjukdomar finns det ett godkänt traditionellt växtbaserat läkemedel innehållandes mattram (Tanacetum parthenium), som man kan ta i förebyggande syfte. Det mattram gör är att minska migränfrekvensen och minska svårighetsgraden av migränanfallen. Det är godkänt från 18 år och ska tas dagligen för optimal effekt. Det finns receptfritt på apotek.

Om man har tre eller fler anfall i månaden kan man överväga förebyggande behandling för en bättre livskvalitet, men även för att motverka överanvändning av läkemedel vid migrän (triptaner, NSAID eller övriga analgetika), som kan leda till läkemedelsorsakad huvudvärk. Man vill även minska risken för utveckling av kronisk migrän.

När man får en migränattack kan det hjälpa att gå och lägga sig och vila på en mörk och lugn plats. Om man somnar går det ofta över snabbare. Ibland hjälper det att lägga en kall handduk över tinningarna.

Behandling av migrän

Om man har migrän är det viktigt att ta medicinen så snart som möjligt för att få bästa och snabbaste effekt. Ofta kan medicinerna lindra anfallet om man tar dem tidigt. Vanligt är att börja behandla sig själv med vanliga, receptfria, smärtstillande tabletter. De kan lindra värken. Om man mår illa och kräks kan det påverka upptaget av mediciner i tablettform och då kan nässpray alternativt injektioner vara bra.

Vid svårare migrän kan man behöva receptbelagda medel. Ibland kan man behöva prova olika sorter innan man hittar någon som fungerar. Det är bra med läkemedel som har snabb effekt, det finns bland annat i form av smälttabletter som smälter i munnen, nässpray samt injektioner. Om man får migrän flera gånger i månaden kan förebyggande medicin behövas. Sådan medicin måste man ta varje dag, alltså även när man inte har huvudvärk. Vid kronisk migrän finns det andra effektiva behandlingar.

I augusti 2020 öppnades världens första digitala migränklinik i Sverige efter att tre migränexperter såg att migränpatienter inte får den vård de behöver. Idag är det bara neurologer som kan ge den mest effektiva läkemedelsbehandlingen och bristen på neurologer innebär att migränpatienter inte få den hjälp de behöver. Detta skapar onödig sjukskrivning och annat lidande. Den nya digitala migränkliniken, som heter Migränhjälpen.se, utreder, behandlar och följer sina patienter via digitala dagböcker över lång tid för att se att behandlingen fungerar.

Sök akutmottagning:

  • vid plötslig och svår huvudvärk
  • vid huvudvärk, illamående och kräkningar
  • vid huvudvärk med dubbelseende och suddig syn

Nya behandlingar vid migrän

Migrän har hittills mestadels behandlats med en kombination av mediciner. Vanliga huvudvärkstabletter, epilepsimediciner, antidepressiva – och triptaner (vissa finns receptfritt på Apotek), de enda läkemedel som utvecklats särskilt för migrän. Triptaner är blodkärlssammandragande vilket kan ge biverkningar, som tryckkänslor över bröstet. Triptaner kan vara olämpligt för personer med hjärt-kärlsjukdom. Under 2016 gav den europeiska läkemedelsmyndighetens expertråd CHMP klartecken för godkännande av helt nya läkemedel. De nya läkemedlen påverkar inte kärlen negativt utan blockerar i hjärnan signalsubstansen CGRP, calcitonin gene-related peptide, som spelar en viktig roll i smärtsignaleringen.

Med hjälp av det här testet kan du ta reda på hur svår migrän du har.

Annons:

Källor:

1177, Huvudvärksförbundet, Hjärnfonden, Aftonbladet Plus, Life-Time.se

Fass Läkemedelsverket National Library of Medicine

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: