Ange ditt sökord

Sprickor i mungiporna är ofta smärtsamt och irriterande. Foto: Shutterstock

Sprickor i mungiporna är ofta smärtsamt och irriterande. Foto: Shutterstock

Undvik att slicka eller vidröra sprickorna och se till att behandla i god tid så försvinner oftast besvären. Foto: Shutterstock

Undvik att slicka eller vidröra sprickorna och se till att behandla i god tid så försvinner oftast besvären. Foto: Shutterstock

Inflammation i mungiporna (munvinkelgrader/angulär cheilit) – sprickor i mungiporna går att behandla

Alla kan drabbas av inflammation i mungiporna och vanliga symtom är sprickor i mungiporna som gör ont och att sprickorna har svårt att läka. Orsaken bakom varför man drabbas varierar men det finns behandling att få.

Annons:

För att kunna sätta in rätt behandling behöver man dock ta reda på varför just du har drabbats av inflammation i mungiporna.

Orsak till inflammation i mungiporna

Det finns en rad olika orsaker till att man drabbas av inflammation i mungiporna. Även om alla kan drabbas är det särskilt vanligt hos små barn, äldre och personer som har ett nedsatt immunsystem.

Vanliga orsaker till inflammation i mungiporna

 • Svampinfektion (candida albicans).
 • Bakterier (staphylococcus aureus).
 • Torr hud.
 • Kontaktallergi.
 • Kallt väder.
 • Anemi.
 • Dåligt anpassade tandproteser.
 • Ovanliga hudveck i mungiporna.

Man vet att faktorer som näringsbrist, då särskilt på B12, folsyra och järn kan orsaka inflammation i mungiporna. Förändringar som ger upphov till svamp kan vara pågående antibiotikabehandling, p-piller och graviditet, diabetes, cellgifter och andra svårare sjukdomstillstånd.

Medan dåligt anpassade tandproteser är vanligare hos äldre kan barn drabbas om de slickar sig om eller biter ovanligt mycket på läpparna och suger på tummen. Att använda muntvätt och tandtråd överdrivet mycket kan också det leda till att du utvecklar inflammation i mungiporna.

Symtom vid inflammation i mungiporna

Inledningsvis är det vanligt att du upptäcker att huden i mungiporna blir röd, spricker och är öm. Andra vanliga symtom som kan uppstå är:

 • Blödning i mungiporna.
 • Det bildas sår i mungiporna.
 • Såren kan vätska och bli svullna.

Symtomen vid en inflammation i mungiporna kan likna symtom vid munsår, med rodnad och irritation som uppstår runt munnen. Vid spruckna mungipor förekommer fjällning av sårskorporna, vilket är den största skillnaden på munsår och spruckna mungipor. Om du är osäker kan du alltid rådfråga vården eller en farmaceut inledningsvis.

Diagnos vid inflammation i mungiporna

Det är viktigt att gå till botten med varför du drabbas av inflammation i mungiporna. Om det enbart beror på torr hud eller om det föreligger näringsbrist eller blodbrist och vad detta i sin tur i så fall beror på.

Generellt är diagnosen lätt att ställa då man visuellt kan se de tecken som tyder på inflammation i mungiporna och att du som patient oftast kan återberätta de symtom du upplever. Om man inte misstänker något bakomliggande tillstånd, som vitamin- eller järnbrist, gör man vanligtvis inga ytterligare undersökningar. Man kan om man behöver även ta en odling för att se om det är svamp exempelvis.

Behandling vid inflammation i mungiporna

Beroende på orsak kan man behöva sätta in olika typer av behandling. Om man behandlar en bakomliggande orsak som näringsbrist kan besvären ”gå tillbaka”; det vill säga försvinna när man tar hand om den bakomliggande orsaken. Beror besvären på en dåligt sittande tandprotes kan man behöva uppsöka en specialisttandläkare för att justera denna.

I de allra flesta fall beror inflammation i mungiporna på en infektion till följd av svamp. Man sätter då in svampdödande läkemedel som smörjs in på det drabbade området som behandling, gärna ett läkemedel som även har effekt på bakterier. Svamp är alltid viktigt att behandla överallt och noggrant då det annars kan sprida sig eller komma tillbaka, därför bör behandlingen fortgå även om rodnaden har gått tillbaka och huden läkt. Vid bakterier sätter man in antibiotikasalva tillsammans med hydrokortison som även det smörjs på.

Att leva med inflammation i mungiporna

Sprickor och en eventuell inflammation i mungiporna kan drabba oss alla och upplevs ofta som både smärtsamt och besvärande. Det är viktigt att reda ut varför du drabbas, särskilt om det är ett återkommande bekymmer. Prata med vården eller apoteket för att få vidare råd och tips på vad du kan göra.

Förebyggande åtgärder vid sprickor och inflammation i mungiporna

 • Motverka torr hy, smörj läpparna regelbundet med parfymfri och mjukgörande produkter.
 • Undvik överdrivet användande av tandtråd och muntvätt.
 • Om det uppstår sprickor, pilla eller slicka inte då det kan irritera och ytterligare öka risken för en inflammation.

Även om det inte är ovanligt att det kommer tillbaka så försvinner i de allra flesta fall en inflammation i mungiporna.

Annons:

Källor:

1177, Privat Medicin, Praktisk Medicin

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: