Ange ditt sökord

Om du känner att du har en riklig mens och vill komma bort från de jobbiga moment som detta kan innebära finns det hjälp att få. Foto: Shutterstock

Om du känner att du har en riklig mens och vill komma bort från de jobbiga moment som detta kan innebära finns det hjälp att få. Foto: Shutterstock

Hjälp vid riklig mens

Att fungera som vanligt under menstruationen är för de allra flesta en självklarhet.  Vissa kvinnor ser det som naturligt att blöda rikligt under sin mens medan andra upplever det som både jobbigt och besvärligt. För dig som känner att din rikliga mens är ett problem så finns det hjälp att få.

Annons:

Blödningshämmande medel – en hjälp för dig med riklig mens

Om du känner att du har en riklig mens och vill komma bort från de jobbiga moment som detta kan innebära finns det hjälp att få.

Tranexamsyra är ett blödningshämmande medel i tablettform som säljs receptfritt på apoteken och som inte påverkar hormoner, menscykel eller ägglossning.  Däremot kan det minska menstruationsblödningen med upp till cirka 40 procent. Effekten av syran är att blodet lättare koagulerar, vilket leder till minskad mensblödning. En  missuppfattning är att man måste blöda ”en viss mängd” vid menstruationen, men detta stämmer inte.

När det gäller läkemedel är det viktigt att följa den rekommenderade dosen för att nå full effekt. Tranexamsyra kan du ta under högst 4 dagar utan läkares ordination, mer än så behöver du prata med en läkare som kan råda dig vidare. Är du osäker på om du kan ta läkemedlet, äter du andra läkemedel sedan tidigare eller har funderingar, ta kontakt med apotekspersonal och läkare för rådgivning.

Hormonell behandling vid rikliga menstruationer

Ett annat, och mer effektivt, sätt att behandla rikliga mensblödningar är med hjälp av hormoner. Såväl kombinerade p-piller, mellanpiller, minipiller, p-stav som hormonspiral minskar blödningsmängden eller gör dig helt blödningsfri. P-spruta är också en tänkbar behandling, vilket ger upphävd mensblödning.

Blöder jag mer än vad som är ”normalt”?

För att veta om just du blöder mer än normalt har vi tagit fram några vanliga kännetecken. Fundera kring dessa påståenden:

  • Jag blöder så mycket att jag har svårt att gå i skolan eller till jobbet
  • Jag behöver extra skydd, dubbla bindor, både tampong och binda eller blöjor för att inte blöda igenom
  • Jag måste gå upp på natten för att byta mensskydd
  • Mensblodet bildar koagler (klumpar)

Om du har svarat ja på något eller några av dessa påståenden kan det vara så att du har rikligare mens än normalt. Vid rikligare mens kan man i värsta fall drabbas av blodbrist, något som kan kännetecknas av till exempel trötthet, yrsel och öronsus. Blodbrist är en allvarligare sida av riklig mens och ska självklart följas upp om man känner obehag som inte känns normalt.

De flesta kvinnor blöder mellan 20 – 40 ml vid varje menstruation och att blöda mer än 80 ml brukar kunna ses som ett tecken på riklig menstruation även om uppfattning och vidden av besvären varierar från person till person. Det är viktigt att man frågar sig själv om man kan fungera normalt under sin menstruation eller om den rikliga mensen förhindrar en normal vardag.

Frihet under menstruationen

Att få en riklig menstruation kan för många vara frihetsberövande. Man kan inte ge sig ut på längre resor, gå på middagar eller sporta. Man får konstant gå omkring och vara orolig för att det ska blöda igenom och man känner sig begränsad i sin vardag. Är du över 15 år och har regelbunden mens har du möjlighet att få receptfri hjälp, fråga på närmaste apotek.

Självklart ska du alltid ta kontakt med sjukvården om du är orolig över något kring din menstruation, att du blöder ovanligt mycket eller drabbats av besvär du inte tidigare haft. Vänd dig till närmaste ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: