Ange ditt sökord

Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Foto: Shutterstock

Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Foto: Shutterstock

D-vitamin finns bland annat i i berikade mejeriprodukter, fet fisk och kantareller. Foto: Shutterstock

D-vitamin finns bland annat i i berikade mejeriprodukter, fet fisk och kantareller. Foto: Shutterstock

D-vitaminet, som bildas i huden när man vistas i solen, är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i blodet. Foto: Shutterstock

D-vitaminet, som bildas i huden när man vistas i solen, är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i blodet. Foto: Shutterstock

D-vitamin kan vara viktigt tillskott för nordbor

I solfattiga Sverige finns det risk att drabbas av brist på D-vitamin. D-vitaminbrist kan leda till många olika sjukdomar. Den vanligaste är benskörhet.

Annons:

Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Om du inte vistas i solen eller skyler dig med kläder/solkrämer under sommaren är det också viktigt att titta på hur du får i dig D-vitamin.

Bildas i huden

D-vitaminet som bildas i huden när man vistas i solen är viktigt. Det behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Brist på D-vitamin kan leda till benskörhet, det har visast sig att låga nivåer av D-vitamin kan ha samband med bland annat benskörhet och diffusa skelett och muskelsmärtor.

Dessutom pågår intensiv forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni, tjocktarm- och bröstcancer samt depression hos äldre.

Vilka får låga nivåer av D-vitamin

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett prohormon. Detta eftersom människan både kan producera eget D-vitamin i kroppen och tillgodogöra sig D-vitamin från kosten. I kroppen omvandlas vitamin-D3 (kolekalciferol) till den aktiva formen av D-vitamin som kallas Kalcitriol. D-vitaminet, som bildas i huden när man vistas i solen, är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i blodet. Detta påverkar i sin tur skelettets styrka.

För att kroppen skall kunna bilda D-vitamin behövs ultraviolett ljus. Under en halvtimmes solbadande i badbyxor kan 5000 – 10000 IE av D-vitamin bildas (rek. intag 300 IE/dygn) som lagras bland annat i fettet. För överviktiga människor kan detta vara ett problem eftersom fettet måste brytas ned för att D-vitaminet ska kunna användas. Äldre förlorar förmågan upp till 75% att producera D-vitamin. En mörkhyad person behöver betydligt mer UV-ljus än en ljushyad person för att producera lika mycket D-vitamin. Därför har äldre samt mörkhyade personer som bor i Sverige extra stor risk att drabbas av D-vitaminbrist. Under vissa perioder på året här i Sverige så har solens strålar fel våglängd för att ge D-vitamin.

Tillskott av D-vitamin kan vara viktigt

D-vitamin finns bland annat i i berikade mejeriprodukter, fet fisk och kantareller. Svenska flickor och kvinnor (8-34 år) åt bara hälften av rekommenderat intag av D-vitamin. Även många som åt vitamintillskott hade låga nivåer eftersom doseringen i tillskotten var för låg. I en holländsk studie rapporterades att 90 procent av de barn som fötts av kvinnor som burit slöja hade D-vitaminbrist. En norsk studie visade att endast en procent av gravida kvinnor lyckades nå till rekommenderat intag. Av de som tog tillskott nådde bara 37 procent upp till rekommenderat intag.

Tillskott kan köpas receptfritt på apoteken och för högre doseringar av D-vitamin i kombination med kalcium finns de på recept som kan fås hos läkare. Nu finns det receptbelagda läkemedel som innehåller hela rekommenderade dosen i en tablett vilket ökar följsamheten till ordination.

Exempel på preparat och dess doser är:

  • Receptbelagda D-vitamin/kalcium läkemedel: 800 IE + 500 mg kalcium
  • Receptfria, ex Kalcipos D-mite: 200-400 IE + 500 mg kalcium
  • Tillval Vitamin D Multivitamintabletter: 100-200 IE (obs! man bör inte öka dosen av dess eftersom man kan få för höga doser av andra vitaminer såsom vitamin A)

Kalcium och D-vitamin hör ihop

Kalcium och D-vitamin behövs för att bygga upp benvävnaden, behålla ett starkt skelett livet ut, för musklernas och nervernas funktion, samt för att blodet ska kunna koagulera. Om blodet inte får tillräckligt med kalcium så tar kroppen kalcium från skelettet vilket urholkar ett redan uppbyggt skelett. Därför behöver du tillföra kalcium med kosten varje dag. Kalcium finns framför allt i mjölk och mejeriprodukter (yoghurt, fil, ost osv.) och i gröna grönsaker (t ex broccoli).

Enklast är att få i sig kalcium genom mejeriprodukter, som står för 75% av vårt kalciumintag. Tänk också på att kaffe (utan mjölk), alkohol och salt ökar utsöndringen av kalcium via urinen. Här behövs således extra mycket kalcium tillföras kroppen. Om man har brist på D-vitamin tas bara 10-15% av kalcium upp i kroppen som man får via maten.

Annons:

Referenser: Läkartidningen nr 40, 2006, Läkartidningen nr 11, 2007, Läkartidningen nr 35, 2008

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: