Ange ditt sökord

Idag finns det flera olika motivationsprogram att tillgå som hjälper dig när du bestämt dig för att sluta röka.  Foto: Shutterstock

Idag finns det flera olika motivationsprogram att tillgå som hjälper dig när du bestämt dig för att sluta röka. Foto: Shutterstock

Att sluta röka – din personliga resa

Att sluta röka är en personlig resa, din resa. Från beslut till mål och delmål, att förändra vanor och ovanor. Vägen dit är inte alltid rak men då finns det hjälp att få. För det finns bara fördelar med att sluta röka och det är den bästa present du kan ge dig själv

Annons:

.

Trots att de flesta känner till riskerna med rökning fortsätter människor att röka. Den främsta orsaken till det är förstås nikotinberoendet, men också att det är en vana. Men det är aldrig för sent att sluta röka, din kropp har en fantastisk förmåga att återhämta sig från rökningens skadeverkningar.

Längst ner i artikeln kan du göra ett självtest för rökare som visar hur nikotinberoende du är. Efter genomfört test får du svar på hur mycket hjälp du behöver för att sluta. 

Ett beslut blir till

Har du bestämt dig för att sluta röka? Toppen! Det är nämligen första steget på din nya resa. Att vara målmedveten och ärlig mot dig själv betyder mycket för ditt rökstopp. För varje person som slutar röka är resan individuell vilket återspeglas i hur du hanterar just ditt rökstopp.

Skriv ner anledningen till att du bestämt dig för att sluta röka och behåll detta någonstans lättillgängligt. Det kan du använda som både inspiration när allting rullar på och som motivation när det kan kännas motigt.

Rökning är en (o)vana

Kunskap är en nyckel till att lyckas sluta röka och en del av det är att ta reda på varför du röker. Rökning är ett drogberoende. När nikotinhalten sjunker i kroppen vill man fylla på med mer nikotin, ungefär som när man är törstig. Men rökningen är också starkt kopplad till en vana. Man röker för att det känns bra för stunden, för att passa in i en gemenskap, för att ha något att göra eller för att stilla oro. Trots att det är allt färre som röker, är tobaken fortfarande den enskilt största orsaken till ohälsa och för tidig död. Det finns klara samband mellan rökning och runt 40 olika sjukdomar, bland annat hjärt- kärlsjukdom, cancer och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Varje bloss på en cigarett innehåller över 4000 kemiska föreningar, varav fler än 50 är cancerframkallande.

Förutom kunskap om rökning i sig kan det kännas skönt att läsa på om vad som händer vid ett rökstopp. Frågor om abstinens, vikt, sysselsättning, vana och ovana, stress och allmän oro kan vara skönt att lätt få svar på och känna sig trygg och lugn i.

Abstinensen är oftast mest intensiv i början av resan. Att röra på sig och motionera är ett bra sätt att hantera abstinensen. Ett annat är att sysselsätta dig med något när abstinensen uppstår.

Viktökning Det finns tecken på att rökstopp kan bidra till viss viktökning hos en del personer. I samband med rökstopp är det bra att se över matvanor och livsstil i allmänhet. Ett rökstopp innebär till exempel bättre förutsättningar för motion vilket i sin tur bidrar till minskad vikt.

Oro och stress Ta vara på de resurser som finns. Prata med vårdcentralen, använd digitala plattformar som appar i mobilen eller professionella sidor på nätet som kan ge dig svar på de frågor som just du har. Du ska inte behöva vara orolig eller stressad över ett rökstopp.

Motivation krävs vid rökstopp

Två tredjedelar av alla aktiva rökare vill sluta och för att lyckas måste hela ens beteende ändras. Man måste verkligen vilja, inse att man kan samt vara beredd att göra jobbet. Det krävs alltid motivation och beslutsamhet för att sluta röka. Rökstopp är den bästa hälsoinvestering du kan göra.

Det är bara fem procent som lyckas sluta röka på egen hand utan professionell hjälp men det beror inte på bristande vilja eller på svag karaktär hos den som försöker. Chanserna att lyckas ökar kraftigt med stöd och hjälpmedel av olika slag.

Stöd från apotek eller vård

Många rökare vet inte att rökning är en beroendesjukdom och att det finns hjälp att få hos apoteken eller i vården. Flera undersökningar visar att rådgivning från apoteks- eller sjukvårdspersonal ökar chanserna. Apoteks- eller vårdpersonal kan ge tips på vilka hjälpmedel som skulle passa just dig. Det finns många olika hjälpmedel exempelvis nikotinläkemedel i form av tuggummi, plåster, sugtablett, munspray mm, men även receptbelagda läkemedel när inte nikotinläkemedel hjälper. Även om det inte är medicinen som gör hela jobbet kan det vara skönt att få lite avlastning och istället inrikta sin egen kraft på att bryta rökvanorna.

Idag finns det flera olika motivationsprogram att tillgå som hjälper dig när du bestämt dig för att sluta röka. Möjligheten att själv välja vilken kombination av behandling som passar bäst bidrar till att du kan bli rökfri i din egen takt. Att sluta röka handlar alltså om mycket mer än att bara bli fri från ett nikotinberoende. En rökares handlingar ligger djupt rotade och att förändra dem är nyckeln till framgång.

Tobak största boven till ohälsa

De flesta som röker vet att det inte är bra för hälsan, men många blundar för fakta. Myterna, eller ska vi kalla det bortförklaringar, kring rökning är många.

Myt: Jag röker bara när det är fest!

Fakta: Många tror sig ha kontrollen, ända tills de upptäcker att de har blivit beroende av cigaretterna och nikotinet. Då är det svårt att sluta.

Myt: Cancer kan man få av så mycket!

Fakta: Cigarettrök medför högre cancerrisk än alkohol, asbest, radon och alla andra kända miljöfaktorer tillsammans!

Myt: Rökare vet redan att de borde sluta.

Fakta: Studier visar att det finns stora kunskapsbrister hos svenska rökare om hur rökningen skadar och vilka samband som finns med olika sjukdomar.

Myt: Lite rök har man ju ingen dött av

Fakta: Rökning orsakar fler dödsfall före 70-årsåldern än bröstcancer, AIDS, trafikolyckor och drogmissbruk tillsammans. Och i motsats till olyckor är det sällan över på ett ögonblick. De flesta av de sjukdomar som rökningen orsakar leder till ett långvarigt sjukdomsförlopp.

Myt: Samhället tjänar på rökarna eftersom de betalar så mycket tobaksskatt.

Fakta: En rökare kostar i genomsnitt 1,2 miljoner kronor mer under sin livstid än den som inte röker om man ser till sjukvård, sjukpenning, förtidspensioneringar och äldreomsorg.

Lämna rökningen bakom dig

Rökning är den vanligaste orsaken till ohälsa. Om du lyckas sluta kan du räkna med att 

  • Blir piggare
  • Minskar risken för rynkor
  • Bättre immunförsvar
  • Minskad risk för lungcancer
  • Minskad risk för lungsjukdomen KOL
  • Minskad risk för ryggbesvär
  • Ökad erektionsförmåga
  • Maten smakar mer och blommor doftar godare

Det lönar sig att sluta röka även långt upp i åren. Rökstopp har mycket positiva effekter för hälsan. Du mår bättre, orkar mer och – viktigast av allt – du förlänger troligtvis ditt liv. Efter fem år är risken för hjärtinfarkt lika med icke-rökarens. Risken halveras för lungcancer efter 10 år och för cancer i matstrupe och munhåla efter fem år. Efter 60 kan man inte räkna med en total återhämtning hos hjärta, blodkärl och lungor, men man reducerar ändå risken att behöva dö, eller leva handikappad, i sviter av rökningen.

Är du rökare över 40 år och hostar? Läs då denna artikel >>

Se film om rökstopp här nedan.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.