Ange ditt sökord

Den avgörande faktorn är inte hur mycket nickel föremålet innehåller, utan hur mycket nickel föremålet läcker. Foto: Shutterstock

Den avgörande faktorn är inte hur mycket nickel föremålet innehåller, utan hur mycket nickel föremålet läcker. Foto: Shutterstock

Eftersom nickelallergi ger upphov till kontakteksem reagerar oftast huden där den har exponerats för nickel. Foto: Shutterstock

Eftersom nickelallergi ger upphov till kontakteksem reagerar oftast huden där den har exponerats för nickel. Foto: Shutterstock

Barriärkräm binder fria nickeljoner och förhindrar nickel från att penetrera huden vilket gör att huden kan komma i kontakt med nickel utan att det uppstår en allergisk reaktion. Foto: Shutterstock

Barriärkräm binder fria nickeljoner och förhindrar nickel från att penetrera huden vilket gör att huden kan komma i kontakt med nickel utan att det uppstår en allergisk reaktion. Foto: Shutterstock

Allt om nickelallergi – den vanligaste kontaktallergin

Nickel finns runtomkring oss, i smycken, pengar men även i byxknappar och dragkedjor. Det är svårt att undvika allt nickel, men för den som lider av nickelallergi finns det sätt att förebygga besvär.

Annons:

Nickelallergi är en av de vanligaste formerna av kontaktallergi och drabbar ungefär 17 procent av alla kvinnor. En kontaktallergi är en allergisk reaktion som uppstår när din hud kommer i kontakt med ett visst allergiframkallande ämne. På den delen av huden som har varit i kontakt med ämnet kan det blossa upp utslag eller eksem, även kallad kontakteksem (även kallat kontaktdermatit). Reaktionen är ofta fördröjd och brukar visa sig mellan 24-48 timmar efter kontakten.

Orsak till nickelallergi

En allergisk reaktion är immunförsvarets lite ”bakvända” sätt att försvara kroppen. Celler påverkas och skapar ett försvar, som i sin tur bidrar till att skapa en allergisk reaktion, såsom eksem. Man skiljer på en så kallad lgE-reaktion, klassisk allergisk reaktion, och kontakteksem.

Nickelallergi uppstår oftast till följd av att du har blivit exponerad och utsatt för nickel under en längre tid. Ett vanligt exempel är att du bär örhängen som innehåller nickel och därmed utvecklar en allergi. Allergin uppstår till följd av att fria nickeljoner penetrerar hudbarriären och  reagerar med kroppens proteiner. Nickelallergi är varken ärftligt eller smittsamt men däremot så är det en livslång allergi om och när den väl brutit ut. Det vill säga att varje gång du exponeras för nickel kan utslagen blossa upp.

Det förekommer även nickel i livsmedel samt i låga halter i dricksvattnet, men detta leder inte till att du utvecklar nickelallergi utan det är vid långvarig hudkontakt med nickel som problem kan uppstå.

Vem drabbas av nickelallergi?

Kvinnor, män och barn kan alla drabbas av nickelallergi men det förekommer oftare hos kvinnor och även inom vissa yrkesgrupper. En vanlig orsak till nickelallergi är piercing vilket är en av anledningarna till att kvinnor i större utsträckning drabbas, då kvinnor traditionellt sett oftare tar hål i öronen och bär smycken.

Den avgörande faktorn är inte hur mycket nickel föremålet innehåller, utan hur stor andel nickel föremålet frisläpper, det vill säga hur mycket nickel föremålet läcker. Nickel är en relativt billig metall vilket bidrar till att det förekommer i många föremål i vardagen. I vissa föremål regleras halten nickel som får förekomma genom lagstiftning, exempel på detta är smycken, klockarmband, knappar, blixtlås, mobiltelefoner. I andra fall, som med mynt, handverktyg och handtag, regleras inte halten nickel. Nickel får inte tillsättas i smink men kan likväl förekomma i alltifrån mascara till ögonskugga.

Nickel används som ytbehandling i exempelvis mynt, saxar, nycklar och verktyg och det bidrar till att vissa yrkesgrupper som frisörer, snickare eller kassörer löper ökad risk att drabbas av nickelallergi. Om man dessutom ofta kommer i kontakt med tvål, vatten eller lösningsmedel är risken högre att man utvecklar handeksem.

Symtom vid nickelallergi

Eftersom nickelallergi ger upphov till kontakteksem reagerar oftast huden där den har exponerats för nickel.

Vanliga tecken på nickelallergi:

 • Knottrig hud
 • Röd hud
 • Svullen hud
 • Blåsor
 • Sprickor
 • Klåda

Dessa förekommer alltså där huden har kommit i kontakt med nickel. Skulle du drabbas av en mer omfattande allergisk reaktion ska du alltid kontakta läkare då det riskerar att vara något annat än nickelallergi som du har drabbats av.

Har jag nickelallergi?

Om du uppvisar tecken på nickelallergi bör du kontakta en läkare. En hudläkare kan avgöra om du har kontaktallergi mot nickel eller något annat vanligt allergiframkallandeämne genom att utföra ett lapptest.

Lapptest innebär att en liten mängd av de ämnen som misstänks framkalla allergi sätts på ryggen i små kammare på speciella tejper. Kontaktallergi kan inte diagnosticeras med pricktest eller blodtest till skillnad från luftvägsallergier (pollen och pälsdjur). 

Behandling vid nickelallergi

Beroende på de allergiska reaktionernas omfattning, kan det räcka med att inledningsvis behandla eksemen med receptfria produkter som finns på apoteket.

Om du har utvecklat handeksem är det viktigt att du regelbundet använder en mjukgörande kräm i generösa doser för att på så vis bygga upp din huds naturliga skydd. Det gäller särskilt efter att du har tvättat händerna eller blivit blöt.

I många fall läker en allergisk reaktion vid nickelallergi ut av sig själv, men blir besvären långvariga eller utvecklas till blåsor, vätskande eksem eller om du upplever att de blir infekterade (varma, mer irriterade) så rekommenderas att du kontaktar vårdcentralen för att få vidare råd om hur du ska göra.

Kontakta även läkare om:

 • Eksemet sprider sig snabbt.
 • Eksemet ger besvär nära ögonen.
 • Du har svår klåda på grund av eksemet
 • Eksemet blir infekterat eller vätskar sig.
 • Du får sårsprickor som gör ont på grund av eksemet.
 • Eksemet drabbar ett barn under 2 år.

Nickelallergi – ett liv utan nickel?

Den vanligaste rekommendationen vid nickelallergi är att undvika nickel.. Om du är osäker på om ett metallföremål frisläpper nickel kan du enkelt testa själv med ett nickeltest som kan köpas på apotek. En bomullspinne doppas i en lösning som gnuggas mot föremålet du vill testa. Vid förekomst av nickel färgas bomullspinnen röd-rosa. Färgen kan variera från svagt rosa till mörkt röd beroende på nickelhalten i föremålet.

I hela Europa beräknas ca 30 miljoner människor ha nickelallergi. Eftersom nickelallergi är den vanligaste formen av kontaktallergi, är området prioriterat ur medicinsk forskningssynpunkt. På den svenska marknaden har det nyligen skett ett vetenskapligt medicinskt genombrott  i form av en så kallad barriärkräm som binder fria nickeljoner och därmed förhindrar nickel från att penetrera huden vilket  gör att huden kan komma i kontakt med nickel utan att det uppstår en allergisk reaktion. Eftersom nickel förekommer i så många vardagsföremål, i allt från datorer och surfplattor till nycklar och saxar, kan det vara svårt att helt undvika nickel och då kan en skyddande barriärkräm fungera som ett bra komplement för att undvika de värsta nickelfällorna. Handskar är också ett alternativ, men som kan upplevas som skrymmande och lite utpekande.

I sällsynta fall kan nickelallergi även leda till överkänslighet mot viss mat som innehåller höga halter av nickel. Om du är väldigt känslig mot nickel kan du testa att utesluta viss mat under ett par månader för att se om det hjälper.

Exempel på mat att undvika:

 • Spenat
 • Sallad
 • Nötter
 • Kakaopulver
 • Bakpulver
 • Havregryn
 • Bovete
 • Baljväxter

Att leva med nickelallergi

Nickelallergi ska tas på allvar eftersom en tredjedel av nickelallergiker utvecklar allergiskt handeksem och kan drabbas av besvär på hals, i armhålor eller i ansiktet, ofta runt ögonen. Handeksem är något som i förlängningen kan bli kroniskt om du inte är uppmärksam och tar hand om det i god tid.

Många som lever med nickelallergi är hälsomedvetna personer som tar hand om sig själva och sin kropp. Du tittar på märkningar och ser till att undvika nickel i den mån det går. Förutom nickeltester finns det idag dessutom förebyggande åtgärder som gör att du kan släppa oron över att komma i kontakt med nickel. Det går att leva ett bekymmersfritt liv även med nickelallergi!

Annons:

Källor:

Socialstyrelsen, Astma- och allergilinjen, Livsmedelsverket, 1177, Kemikalieinspektionen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: