Ange ditt sökord

Vid hirsutism kan håret på olika platser bli grövre, mörkare och mer synligt. Foto: Shutterstock

Vid hirsutism kan håret på olika platser bli grövre, mörkare och mer synligt. Foto: Shutterstock

Ökad hårväxt hos kvinnor (hirsutism)

Annons:

Ökad hårväxt hos kvinnor kan uppfattas som ett besvär, speciellt hos de som får kraftig hårväxt som på grund av västerländska skönhetsideal associeras med manligt utseende. Ökad hårväxt hos kvinnor brukar kallas för hirsutism och kan uppstå av flera olika orsaker.

Manligt könshormon, testosteron, finns i olika mängder hos både män och kvinnor. Hormonet kontrollerar t ex hur mycket hår man har på platser som kring armhålor och könsorgan. Vissa perioder i livet för naturligt med sig förändrad hårväxt. I puberteten tillkommer hår i armhålor och kring könsorgan. Kring klimakteriet kan man naturligt få tunnare hår på huvudet och kraftigare hår i ansiktet. De förändringar som sker kring dessa hormonintensiva perioder i livet är förväntade.

Begreppet hirsutism handlar om mer oväntade förändringar i kvinnors hårväxt, t ex hår som uppkommer på platser där det oftast inte finns. Det finns också ett annat begrepp som kallas för hypertrikos, som i allmänhet betyder ökad behåring. Hirsutism ses hos vissa som ett kosmetiskt problem, men generande hårväxt kan vara ett frustrerande besvär som kan leda till att man drar sig undan socialt. Detta kan bidra till depression och ångest inför sociala situationer.

Symtom på hirsutism

Symtomet på är att hårets utseende och placering kan förändras. Det kan bli grövre, mörkare och mer synligt. Medicinskt kallas hårtyperna för vellushår och terminalhår. Vellushår är diskret hår som täcker majoriteten av kroppen medan terminalhår är tjockare, längre och mörkare. Vid hirsutism brukar platser med vellushår övergå till terminalhår.

Några vanliga platser där ökad hårväxt kan uppstå är:

 • Benen
 • Hakan
 • Underarmarna
 • Mage
 • Bröst

Vissa tillstånd som orsakar hirsutism gör även att man får andra effekter av manligt könshormon. Det kan t ex handla om att rösten blir djupare eller att man får mer muskelmassa.

Orsaker till hirsutism

Några orsaker till ökad hårväxt hos kvinnor är:

 • Idiopatisk hirsutism (ökad hårväxt utan tydlig bakomliggande orsak)
 • PCOS (Polycystiskt ovariesyndrom)
 • Hormonella förändringar till följd av rubbningar i kroppen (ovanligt)

Idiopatisk hirsutism

Idiopatisk hirsutism innebär att den ökade hårväxten uppstår utan tydlig orsak. En vanlig tolkning av idiopatisk hirsutism är att man rent genetiskt ofta har mer och grövre hårväxt inom familjen. Detta kan ofta även märkas hos manliga släktingar. Hos de med den typen av ökad hårväxt syns sällan förhöjda nivåer av manliga könshormoner.

PCOS (polycystiskt ovariesyndrom)

Polycystiskt ovariesyndrom är en sjukdom i äggstockarna där hormonrubbningar leder till symtom som oregelbunden mens, viktuppgång och ökad hårväxt. PCOS är en sjukdom med varierande svårighet på symtomen som oftast upptäcks när man har svårt att bli gravid.

Hormonella förändringar

Några ovanliga orsaker är till hirsutism är hormonella förändringar i binjurebarken, äggstockarna eller hypofosen.

Behandling av hirsutism

Om man har en hög mängd manligt könshormon i kroppen kan p-piller kan sättas in för att öka mängden kvinnligt könshormon, östrogen, i kroppen. Viktnedgång (om motiverat) kan också vara något som motverkar kraftig hårväxt. Det finns även läkemedelsbehandlingar och laserbehandlingar, oftast med begränsad eller kortvarig effekt.

I de flesta fall av hirsutism handlar det dock snarare om att hitta en effektiv kosmetisk behandling snarare än läkemedelsbehandling. Tvärtemot vad många tror så stimulerar metoder som rakning och hårborttagningskräm inte hårväxten.

Några metoder mot ökad hårväxt är:

 • Rakning (med moden rakhyvel med dubbla rakblad efter mjukgörande av huden)
 • Vaxning
 • Blekning av mörka hårstrån
 • Hårborttagningskräm
 • Epilering (en metod där hårsäckar förstörs med hjälp av en svagt strömförande nål)

När bör man söka vård?

Om du har något av dessa tecken bör du söka vård på en vårdcentral eller gynekologisk mottagning:

 • Mens färre än fyra gånger per år
 • Mer hår på kroppen än tidigare
 • Svårigheter att bli gravid
Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.