Ange ditt sökord

Vid Polycystiskt Ovarialsyndrom får man vätskefyllda blåsor i äggstockarna som bland annat kan orsaka infertilitet. Foto: Shutterstock

Vid Polycystiskt Ovarialsyndrom får man vätskefyllda blåsor i äggstockarna som bland annat kan orsaka infertilitet. Foto: Shutterstock

Polycystiskt Ovarialsyndrom/PCOS

Annons:

Polycystiskt Ovarialsyndrom är en hormonell rubbning som förekommer hos en del kvinnor. Vid tillståndet har man blåsor (cystor) i äggstockarna. PCOS är en av de vanligaste anledningarna till mensrubbningar.

Polycystiskt Ovarialsyndrom karakteriseras av bland annat långa uppehåll mellan menstruationerna eller ingen mens alls samt manlig kroppsbehåring; till exempel att hår börja växa på bröstet samt skäggväxt. Uppkomst av akne också kan tillkomma i vuxenålder. Vid PCOS kan man leva ett normalt liv. Det kan leda till viktuppgång samt fertilitetsproblem. Vad som orsakar Polycystiskt Ovarialsyndrom är inte klargjort ännu, men mycket tyder på att det kan vara delvis ärftligt.

Behandling av Polycystiskt Ovarialsyndrom

Det går tyvärr inte att bli frisk från tillståndet Polycystisk Ovarialsyndrom, men de besvär eller symtom som förekommer kan behandlas och dämpas. Till exempel om man är överviktig räcker det med att man går ner några kilo. Genom ändrad livsstil och mera motion kan man då återställa den hormonella balansen för att få regelbunden menstruation igen. Utöver detta kan p-piller och gulkroppshormon användas för att sätta igång en regelbunden menstruation samtidigt som det hjälper till att minska behåringen. Vid barnönskan kan fertilitetsbehandling behövas.

Vilka hälsorisker kan tillkomma när man har tillståndet Polycystiskt Ovarialsyndrom och hur behandlas dessa?

  • Infertilitet: Det finns olika behandlingsmetoder tillgängliga för kvinnor som vill bli med barn.
  • Insulinresistens: Många med Polycystisk Ovarialsyndrom har en ökad risk för Diabetes typ 2 på grund av den nedsatta insulinresistensen. Man kan då behöva bli insatt på behandling mot diabetes för att öka insulinresistensen, vilket i sin tur verkar för att minska produktionen av det manliga hormonet och därmed minska risken for diabetes typ 2. Läkemedel kan även få igång en viktminskning men får inte användas i bantningssyfte.
  • Hirsutism: Manlig behåring behandlas med antiandrogener, samt p-piller. Medan antiandrogenernas effekter sker på hudnivån verkar p-piller genom att minska androgeneproduktion i äggstockarna. Det tar upp till 6 månader innan effekterna av läkemedlet märks.

När ska man söka vård för Polycystiskt Ovarialsyndrom?

Det rekommenderas alltid att man ringer till sjukvårdupplysningen för råd om man märker någon förändring i sin kropp eller välbefinnande, och det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Just gällande Polycystiskt Ovarialsyndrom ska man kontakta sin gynekolog om man har menstruation mindre än 4 gånger om året, om man har svårt att bli gravid eller om man på kort tid har fått ökad kroppsbehåring. Dessa symtom kan också tyda på något annan fel i kroppen, och därför är det alltid bäst att man kommer i kontakt med sjukvården så att en undersökning kan påbörjas.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: