Ange ditt sökord

Vid Polycystiskt Ovarialsyndrom får man vätskefyllda blåsor i äggstockarna som bland annat kan orsaka infertilitet. Foto: Shutterstock

Vid Polycystiskt Ovarialsyndrom får man vätskefyllda blåsor i äggstockarna som bland annat kan orsaka infertilitet. Foto: Shutterstock

Polycystisk Ovarialsyndrom/PCOS (Stein-Leventhals syndrom)

Annons:

Polycystisk Ovarialsyndrom är en beskrivning för en hormonal rubbning som förekommer hos en del kvinnor. Det medicinska tillstånd som karakteriseras av att man i äggstockarna får vätskefyllda blåsor (annars kallat cystor) heter Polycystisk Ovaries (PCO). Om man samtidigt får en hormonal rubbning kallas tillståndet för Polycystisk Ovarialsyndrom (PCOS).

Polycystisk Ovarialsyndrom karakteriseras av bland annat långa uppehåll mellan menstruationerna eller ingen mens alls samt manlig kroppsbehåring; till exempel att hår börja växa på bröstet samt skäggväxt. Uppkomst av akne också kan tillkomma i vuxenålder. Både med PCO och PCOS kan man leva ett normalt liv. PCOS kan också leda till viktuppgång samt fertilitetsproblem. Vad som orsakar Polycystisk Ovarialsyndrom är inte klargjort ännu, men mycket tyder på att det kan vara delvis ärftligt.

Behandling av Polycystisk Ovarialsyndrom (PCOS men även PCO)

Det går tyvärr inte att bli frisk från tillståndet Polycystisk Ovarialsyndrom, men de besvär eller symtom som förekommer kan behandlas och dämpas. Till exempel om man är överviktig räcker det med att man går ner några kilo. Genom ändrad livsstil och mera motion kan man då återställa den hormonella balansen för att få regelbunden menstruation igen. Utöver detta kan p-piller och gulkroppshormon användas för att sätta igång en regelbunden menstruation samtidigt som det hjälper till att minska behåringen. Svårigheter att med att bli med barn kan ägglosningsfrämjande läkemedel hjälpa mot.

Vilka hälsorisker kan tillkomma när man har tillståndet Polycystisk Ovarialsyndrom och hur behandlas dessa?

  • Infertilitet: Det finns olika behandlingsmetoder tillgängliga för kvinnor som vill bli med barn. Hormonläkemedlet pergotime används för att stimulera mognaden av äggblåsor vilken i sin tur medför ägglossning. Ger inte behandling med pergotime önskat resultat används FSH-injektioner där kvinnan injiceras under huden. Behandlingen ska övervakas med ultraljud av en specialist för att se till att överstimulering och flerbarnsgraviditet inte sker.
  • Insulinresistens: Många med Polycystisk Ovarialsyndrom har en ökad risk för Diabetes typ 2 på grund av den nedsatta insulinresistensen. Läkemedlet metförmin kan då användas för att öka insulinresistensen vilket i sin tur verkar för att minska produktionen av det manliga hormonet och därmed minska risken for diabetes typ 2. Läkemedlet kan även få igång en viktminskning men får inte användas i bantningssyfte.
  • Hirsutism: Manlig behåring behandlas med antiandrogener, samt p-piller. Medan antiandrogenernas effekter sker på hudnivån verkar p-piller genom att minska androgeneproduktion i äggstockarna samtidigt som den medför ökad produktion av hormonet globulin, vilket är könshormonsbindande. Det tar upp till 6 månader innan efftekterna av läkemedlet märks.

När ska man söka vård för Polycystisk Ovarialsyndrom?

Det rekommenderas alltid att man ringer till sjukvårdupplysningen för råd om man märker någon förändring i sin kropp eller välbefinnande, och det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Just gällande Polycystisk Ovarialsyndrom ska man kontakta sin gynekolog om man har menstruation mindre än 4 gånger om året, om man har svårt att bli gravid eller om man på kort tid har fått ökad kroppsbehåring. Dessa symtom kan också tyda på något annan fel i kroppen, och därför är det alltid bäst att man kommer i kontakt med sjukvården så att en undersökning kan påbörjas.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: