Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Så svårt skulle det väl inte vara att få två barn!

Mia’s krönika: Så svårt skulle det väl inte vara att få två barn!

Jag är väldigt bestämd av mig. Jag sa till min dåvarande man, när han ännu bara var min blivande man, att ska vi ha barn så ska jag ha två. Punkt slut.

Annons:

Han tittade på mig och undrade vad jag menade. Jag förklarade att jag inte bara ville ha ett barn eftersom jag själv är ensambarn. Så lät det när jag som ung kvinna planerade att bilda familj. I dag tänker jag lite annorlunda, att det inte är hela världen att vara själv utan syskon och tiderna förändras, det gör även åsikter och känslor. Så hur jag tänkte som ung skiljer sig lite från hur jag tänker nu när jag är äldre.

Att skaffa barn är laddat, vissa får tyvärr inte barn på ”vanligt vis” hur mycket de än försöker. När vi planerade familj och särskilt barn nummer två vägrade jag ta in att min fetma skulle kunna påverka möjligheterna att bli gravid. Första barnet tänkte vi bara tanken att det var dags att skaffa barn så var jag gravid och den mullighet jag hade då satte inte stopp för det. Däremot den fetma jag hade skapat efter första barnet, + 30 kilo, satte käppar i hjulet när det kom till att bli gravid en andra gång.

På den tiden var det inte lika vanligt att man drog paralleller mellan svårigheterna att bli gravid och fetma. Vi fick genomgå utredningar för att ta reda på orsaken till att vi inte kunde få barn. Jag minns att jag tänkte att kan jag få ett barn måste jag väl kunna få ett helt fotbollslag om jag så vill. Jag fick inte ihop det hela.

Missfall efter missfall och så plötsligt en dag satt vi hos den utredande läkaren och fick beskedet, vi skulle bli föräldrar igen! Jag hade vid den tidpunkten tappat vikt och med facit i hand, hade jag haft mer information om övervikt, fetma och graviditet kanske jag hade tagit mitt liv på större allvar tidigare. För många med kraftig övervikt och fetma har stora problem med att få barn och så var det för mig. Det tog 6 år innan jag blev gravid med mitt andra barn och även om man inte kan säga med säkerhet att det var vikten som var boven i dramat så tror jag att det påverkade. 

Det kan finnas många orsaker som gör att det inte blir tillökning i familjen och tveka inte att ta hjälp och fråga läkare så du kanske kan få en förklaring varför det är som det är. Och hur du själv kan påverka din hälsa för att lättare bli gravid. Det är inte helt ovanligt att överviktsopererade blir gravida efter sin överviktoperation. Själv gjorde jag min första operation när min minsting var två år och fastän jag då hade spiral blev jag gravid igen. Det är intressant att se hur våra kroppar påverkas av vår vikt, lite mullig så kunde jag bli gravid trots att jag till och med hade spiral men 40 kg plus så var det ett helvete för att få det där efterlängtade beskedet. Intressant att se hur våra kroppar påverkas av vår vikt. 

Nu är det många år sedan och mycket vatten har flutit under broarna men en vecka som denna väcks dessa minnen till liv. Nummer två i mitt ”fotbollslag” fyller 20 år! Och vilket slit det har varit för att bli den där familjen jag själv som 20-åring planerade. Och vilken lycka att även kunna glädjas åt barnbarn, livets efterrätt! 

Mina ord till dig som kämpar med att bli gravid är ge inte upp det löser sig alltid!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: