Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: På gymmet bäddar jag med bomull i själen

Mia’s krönika: På gymmet bäddar jag med bomull i själen

I mina ögon finner man motstånd i framgång. Det gäller att se vad motstånd kan leda till och vilket motstånd det faktiskt handlar om. I mitt fall måste jag väl erkänna att när det kommer till gym har jag känt ett visst mått av motstånd.

Annons:

För femton år sedan när livet såg annorlunda ut så hade jag ruskat på huvudet och ställt mig frågande till en hel del av det jag gör idag, till exempel det här med att träna organiserat. Nu går jag på gym sedan flera år tillbaka och varvar det med promenader utomhus. Jag har belönat min kropp med att under två år gå på ett så kallat vibrationsgym där jag byggde upp kroppen. Efter ett par års vibrationsgym som hjälpte mig med balansen och att bygga muskler gick jag vidare och nu joggar jag på löpband. Faktum är att jag faktiskt blev sjösjuk de första gångerna men jag är ju envis, så skam den som ger sig. Istället för att bygga osynliga murar har jag tagit möjligheten i hampan och gjort slag i saken och när jag tänker tillbaka på hur omöjlig jag var då är det inte utan att ett leende sprider sig på mina läppar. Allt för att komma undan, ja ni känner säkert igen er. 

Men det är inte bara att gå på gym, det måste erkännas. Det kräver lite tanke och planering om man ska få ut det man vill. Och jag tror det är något många gör fel, man bara går dit och på något vis förväntar sig en magisk förändring i samband med att man går in på gymmet. Man tänker inte på att det kan vara mycket folk, hög musik eller andra delar som man behöver ta hänsyn till. Det finns sämre tider och det finns bättre tider att besöka ett gym på. För min del föredrar jag när det är mindre folk däremot älskar jag att det är hög och bra musik, för mig är halva träningsinsatsen faktiskt musiken. Av den anledningen tränar jag tidigt på morgonen, då har jag det gym jag går på nästan för mig själv. 

Sedan gäller det att inte fastna vid en station, en plats eller en maskin. Att gå på gym kan vara allt från att gå på löpband till att vara med i klasser, använda maskiner och träna på egen hand med olika övningar. Det gäller att ta vara på sina egna förutsättningar och använda gymmet därefter. Det är viktigt att kunna se vad du, med hjälp av gymmet, kan göra för dig och din kropp. För mig har gymmet hjälp mig att gå från tanke till handling. 

Vill man inte gå på gym finns det inga gränser för vad man kan göra utomhus den mesta tiden på året. Allt från skidor och skridskor till cykling och promenader eller joggingturer. Det finns ju även gym utomhus på vissa platser. 

Det är viktigt att inte glömma att sätta upp morötter, mål och belöningar längst med vägen. Delmål och mål, för egen del är det tjejmilen som gäller i år. 

För mig har det blivit A och O att träna som jag gör idag. Min kropp och jag mår bra tillsammans. Ett konkret exempel är att den timme jag använder löpbandet går jag och tänker, sorterar och rensar upp tankar. Eftersom jag gör det här på morgonen så känns dagen lättare, jag hinner hamna i mental kontroll under mina stunder på gymmet, texter dyker upp, recept skapas och jag bäddar med bomull i själen för en ny dag. Det har blivit många sådana sköna timmar nu.

Gym behöver inte vara dyrt, krångligt eller bara för den invigde. Utgå från dina mål, din vilja och dina förutsättningar. Det kan också leda till andra, nya och härliga kontakter som knyts via gymmet. Din kropp får ökad muskelmassa, du motverkar övervikt, ökar fettförbränningen och utökar uthålligheten. Energiomsättningen ökar, lederna blir starkare och mentalt hjälper delmål och mål dig att blicka framåt. Det blir både stimulerande, roligt och samtidigt hälsosamt. En belöning redan där.

Gör ett bra val och ta hand om dig, våga besök ett gym om inte annat bara för att provträna. De allra flesta gym har ett par pass man får testa på gratis. Att träna blir en belöning du ger dig själv och vem vet, vi kanske ses på gymmet eller under tjejmilen?

Armar uppåt sträck!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: