Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Nu möter jag mitt yngre jag

Mia’s krönika: Nu möter jag mitt yngre jag

Huden, kroppens största organ, avslöjar ganska mycket om hur vi mår på insidan av våra kroppar, om det finns balans i kroppen eller inte. 

Annons:

Det har jag fått erfara genom riktigt många ”aha”-upplevelser under de senaste tio åren. I dag finns inte ett spår av vatteneksem till exempel, helt unikt då jag förr hade stora sår och sprickor på händerna. Jag kunde inte vara i kontakt med vatten. I dag är händerna istället mjuka och lena och det finns till och med långa, snygga naglar. Naglar fanns det inte heller några förr, vilken förändring.

Det är en vinst för mig och min kropp som gör att det blir så mycket lättare att leva! Jag hade tidigare rätt grov hud i ansiktet, som en apelsinhud – nästan livlös. En trötthet låg över hela mitt ansikte och ska sanningen fram så handlar det mycket om att man mår som man äter.

Det är nog ett av de mest sanningsenliga ordspråk som finns. När jag fortfarande var överviktig så hade jag alla dessa problem och fler med min hud. Huden ska ju skydda oss mot mycket som sol, vind, vatten och alla föroreningar som vi utsätts för. Om inte motståndet finns så kan det självklart spåra ut och leda till eksem eller andra problem. När jag började äta på ett annat sätt så började det märkas att huden fick en annan lyster och – jag såg helt plötsligt yngre ut än tidigare.

Vilken grej! Inte illa av att ändra sin kost till det bättre när det kommer så många positiva biverkningar på köpet. Jag kan aldrig glömma när min dotters kompis kom hem till oss en kväll för många år sedan och nöp mig i kinden och sa att ”du ser mycket yngre ut nu än när vi var små”. Kan man få bättre feedback än det – nej jag tror inte att det går. Allt detta positiva händer som synbara konstraster i min hud. Jag ger min kropp mat som den blomstrar av, tar bort skräpmat och börjar äta, som jag säger, riktig mat. Mat så nära det ursprungliga som möjligt. Frukt, grönsaker och rotfrukter. Jag byter även ut råvarorna i köket. En annan synbar effekt på huden i samband med att jag förändrat min kost är att jag blir riktigt brun på sommaren – och tappar inte färgen över vintern på samma sätt som tidigare.

Jag blir som en nyutsprungen yngre, fast ändå äldre, kvinna, mamma och vän. Arbetskamrat, partner och ja, vad vi nu har för relationer i livet. Det kan ju låta enkelt, men tänk efter, om vi äter mat som är full med konserveringsmedel, färgämnen, transfetter och annat, vart hamnar detta? Om inte, till exempel, i huden, vårt största organ. Vi balsamerar oss själva om vi inte vaknar upp och äter mat som gör oss hela och rena, starka och friska. Ger oss energi istället för att ta energi. 

Tänk att det här klarar du! Gå till affären och tänk att bra mat ger dig och din hud så bra med näring att du, precis som jag kan möta en yngre version av dig själv i spegeln. Bara av att tänka och framförallt göra, lite annorlunda. ”Som du mår på insidan ser du ut på utsidan”.

Jag hoppas dessa ord kan ge dig energi att komma på ett nytt spår i livet!
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: