Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Mina påsktips till dig som är överviktsopererad (och andra med)

Mia’s krönika: Mina påsktips till dig som är överviktsopererad (och andra med)

Snart är det storhelg igen, mycket mat på bordet och för barnen kommer påskharen. För oss som är överviktsopererade så går det dock inte att äta mer mat och godis bara för att det är en storhelg.

Annons:

Jag tycker inte man ska äta stora mängder mat någon gång, oavsett om det är storhelg, vanlig helg, vardag eller något firande. ”Matkoma” är något som säkert har drabbat de flesta och för oss överviktsopererad blir det något som heter dumpa. Det innebär att om min kropp får i sig för mycket fett och sött blir jag riktigt dålig.

Storleken på magen påverkar självklart hur mycket vi kan äta. Innan man gör en gastric bypass till exempel så rymmer magen cirka 2-4 liter. Efter operationen rymmer magen cirka 30 milliliter. Det är en stor förändring och det innebär att man som opererad behöver ha koll på en del saker och nya rutiner.

Som ni förstår kan jag alltså inte äta mer bara för att det är påsk även om mycket av det mesta dukas upp under firandet. Första tiden efter min operation, innan jag hade lärt mig hur kroppen fungerade, så hamnade jag i gamla banor och åt mer än jag borde ha gjort. Det resulterade i att jag inte mådde så bra och så vill jag inte må igen. Vis av erfarenhet kan jag dela med mig av några tips hur vi kan tänka kring påskbuffén.

  • Välj ut det bästa från bordet, det du tycker är riktigt gott och ät lagom av det.
  • Blanda inte för många maträtter, det kan ge upphov till matkoma eller dumping.
  • Var kritisk, vad är sött, vad är fett och vad kan man undvika överhuvudtaget.
  • Sluta tänk ”bara en portion till” eller ”en kaka till” – känn dig nöjd med din första portion. Det kan vara ett problem att anhöriga, släkt och vänner inte vet om att den som är överviktopererad inte kan äta lika mycket som andra. Även om de flesta skulle kunna tänka både en och två gånger innan man  tar mer.
  • Undvik att äta och dricka på samma gång. Det är ingen höjdare då maten passerar magen fortare och ger oss snabbare ny hunger. Jag brukar rekommendera att man dricker före maten och sippar lite till maten på något som inte innehåller sött. Vissa kan dricka kolsyrat andra inte.
  • Det är individuellt hur och vad vi kan äta efter en operation. Vissa hamnar i en sorts matkoma/dumpar sällan och andra oftare. För att undvika detta kan man behöva äta saktare och tugga mera.

Det var några punkter som jag hoppas kan hjälpa dig som också genomgått en överviktsoperation att få högtider och kalas att kännas lite lättare. Det viktiga är att tänka på att det ofta är kombinationen av många rätter, till exempel feta, eller att man tvingas äta mycket på en gång som kan vara problematiskt. Vi som är överviktsoperationer behöver äta mindre men fler gånger om dagen

Stanna upp och tänk efter vad just du behöver äta för att må bra. Och fall inte för frestelsen att bara för att det är påsk så ska jag äta. Om man väl börjar äta saker som man kanske inte ska eller borde under en helg så kan det vara svårt att gå ifrån det bara för att den helgen är över. Invanda mönster sätter sig lätt kvar.

Det är bra att kunna hitta en harmoni i ätandet, harmoni som gör det enklare att både innan, under och efter påskhelgen få ordning och rutin på livet igen. Tänk att vi äter 17 kilo godis per person varje år och den största mängden äter vi under påsken. Till det kommer 90 liter läsk per person. Vilka mängder!

Vi ska självklart äta gott och känna att det är en extra festlig helg – men det är bra att äta lagom och alltid fråga sig vilka kvantiteter av allt man faktiskt behöver. Vi kan äta allt, men inte alltid. Och vi behöver inte äta så att vi drabbas av matkoma. Påsken är ju inte bara mat och godis utan även en högtid för tanke och reflektion – så kanske låta lagom bli en liten present i ditt påskägg.

Med det sagt tar jag kvasten och drar till Blåkulla och önskar er en trevlig påsk!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: