Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Lyssna inte på olyckskorparna!

Mia’s krönika: Lyssna inte på olyckskorparna!

Det finns många sätt att ge varandra beröm och komplimanger. Personligen skulle jag kunna skriva en hel uppsats om hur jag blivit bemött och fått såväl ris som ros genom till följd av de förändringar jag gjort i mitt liv. Det är inte alltid lätt att hålla modet uppe när olyckskorparna kraxar.

Annons:

1994 satt jag hos läkaren och ”fick” min första överviktsoperation. Jag skulle äntligen bli smal och lycklig men hade nog inte förstått hur mycket jobb det skulle innebära och även så många ”åsiktsmaskiner” jag skulle komma att möta på resans gång. Nu, arton år senare, kan jag se tillbaka på den tiden och verkligen ifrågasätta hur många runt mig agerade. Och hur fel det kan bli. Ett råd till alla er – lyssna inte på de som inte kan ge beröm med värme och kärlek. Äkta är nyckelordet.

Efter min överviktsoperation förlorade jag sjuttio procent av min vikt. Det är en individuell siffra men viktigt att veta är att viktminskningen är störst i början upp till sju månader – ett och ett halvt år efter operationen. Under den här perioden går man oftast ner i vikt oavsett vad man äter. Här fick jag höra hur otroligt duktig jag var. Men det var ju inte Mia som var den duktiga, det var operationen som hade genomfört ”miraklet”. Och eftersom jag inte då tog det innersta beslutet, att förändra min livsstil helt, så gick jag snart igen upp i vikt. Många stack till mig ett litet ”ja, du ser att det inte hjälpte”. Vad arg jag var, många gånger. Det är viktigt för såväl den som överviktsopereras som omgivningen att förstå att operationen sker i magen – inte i huvudet. 

1994 pratade ingen om ”livsstil” på det sätt vi gör idag. Inte heller inom vården. Upplägget var mer eller mindre en operation, sen klart. Efter min första operation gick jag upp och ner i vikt inte bara en utan två gånger. Det hände nämligen även efter den andra överviktsoperationen och jag slet mitt hår i frågan varför jag inte gick ner i vikt. Då kom pikarna igen ”titta, du gick inte ner i vikt nu heller och se hur du mår”. 

Det enda jag kunde känna var ”låt mig vara, låt mig lösa det”. Inombords så skrek jag ”om du sköter ditt sköter jag mitt.” Det var som att genom operationerna förminskade jag inte bara min kropp utan även mig själv, i omgivningens ögon. Jag hade ju ”fått hjälp”. 

Det fanns naturligtvis orsaker till min fetma. När jag beslöt mig för att ta av mig min offerkofta och reda ut de bakomliggande faktorerna till övervikten hittade jag inte bara lösningar utan även människor som ifrågasatte hur jag tänkte och vad jag tyckte. 

Sen började det hända saker. När jag tagit tag i min vikt på allvar så började jag gå ner i vikt igen och stannade kvar där jag är nu och som jag har haft det de senaste 7 åren. Men inte heller nu blev det tyst på olyckskorparna – ett och annat ”ja, du håller vikten nu men många går ju upp i vikt med åren”. Jag är medveten om det.

Det är mitt ansvar. Ibland kan jag tycka att samhället har så många problem med information och ansvar. Vi behöver rak och tydlig information men då tar vi också över ett vuxet ansvar. Ett ansvar gentemot varnadra att kunna ge beröm och komplimanger för att på så vis ge varandra stöd. 

Vikten är ditt eget problem. Ingen annans. Ingen mer än du vet vad du behöver för att vara nöjd och må bra. Vad som händer efter en överviktsoperation är väldigt individuellt. 

Ibland finns det åsikter att man ”får” överviktsoperationer för lätt. I vissa fall kan jag hålla med – men jag vill skriva i en megafon att överviktsoperationen är ett verktyg. Inget annat. Ett verktyg som stöd i din resa. Jobbet, det får du och jag och alla andra i vår situation göra själva. 

I den situationen vore det bättre att sluta fred med samhället och gemensamt ta problemen på allvar. Att jag som patient tar reda på det jag verkligen behöver och att vården ger den information som är så viktig. 

För feta är inte dumma. Vi har en sjukdom och ibland, som många andra, behöver vi vård. Men efter att vi har fått vård är det omsorg som behövs. Komplimanger, stöd och kärlek från omgivningen. Det kan betyda så mycket i kampen om att hålla vikten.

En snygg komplimang till den du ser i spegeln är aldrig fel!

Mia 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: