Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Jag valde bort min pappa

Mia’s krönika: Jag valde bort min pappa

Lilleman undrar om inte mormor har en pappa och varför vi i så fall inte hälsar på honom. Lugnt och eftertänksamt förklarar jag öppet och ärligt att jag inte vill hälsa på honom. Han dricker för mycket. 

Annons:

Det blir tyst en stund sedan tittar Lilleman på mig med de där ögonen som bara ett barn som dragit sina slutsatser kan göra. Han undrar om min pappa är en fullgubbe på en bänk. Jag berättar att det ligger en viss sanning i det men att han inte sitter på någon bänk utan hemma där han bor. Och som barn är så vill Lilleman veta om han en dag får träffa min pappa, gammelmorfar den dagen då han slutar dricka. Jag har varit med tillräckligt länge så jag svarar inte på det sista. Hoppet är det sista som lämnar oss.

Att växa upp med en pappa som är alkoholist, för det påstår jag att han är, har satt sina spår hos mig som person. Att som barn inte kunna förstå eller greppa problemet är inte lätt. Och även om jag inte är någon absolutist idag föredrar jag att dricka annat. Jag låter andra bestämma hur de dricker så ingen moraltant här.

Men alkohol kan ställa till det, det är ingen hemlighet för någon. Alkohol som blir vännen vi stressar ner med, umgås tillsammans med, njuter av till maten och vid festliga tillfällen. När bag in box kom blev det så enkelt att bara hälla upp ett glas sådär ”kontinentalt”, mitt i veckan. Snart är det dags för Midsommar och det är väl inte helt otippat att det står såväl nubbe som vin och öl på borden runt om i landet. 

Visst ska vi kunna njuta av midsommar, semester och förhoppningsvis en vacker sommar tillsammans med familj och vänner. Min enda uppmaning är att du redan innan lägger fram en mental plan och konstaterar hur mycket alkohol du klarar av. Vet du med dig att du närmar dig eller redan ligger i ett så kallat riskbruk är steget mycket kort till missburk. Om du märker att någon i din omgivning närmar sig ett missbruk så våga, hur mycket det än smärtar och hur svårt det än kan vara, prata om det. Det finns för många dolda missbrukare som hålls om ryggen av anhöriga som inte vågar eller vill prata om det. 

Har dessutom en önskan jag till alla barn som lever med vuxna som är i ett alkoholberoende kan ge styrka och mod att prata med någon annan vuxen. Någon som du känner förtroende för. Det är inte ovanligt att en förälder dricker för mycket och att den andra föräldern är medberoende och inte kan se problematiken. Det finns vuxna som inte vill något hellre än att du ska må bra.

Jag vill inte att andra ska behöva uppleva det jag, mina barn och i förlängningen även mitt barnbarn, har upplevt. Det har funnits gånger då jag inte har kunnat besöka min pappa för att han har varit så full att han inte vetat om han stått upp, varit påklädd eller överhuvudtaget närvarande. Till slut gick det inte längre – du kan aldrig kämpa andras strider, de måste själva vilja kämpa. Mitt val var hårt och absolut inte lätt men i mina ögon det rätta. Jag valde bort min pappa, mina barns morfar och Lillemans gammelmorfar på grund av alkoholen. 

Jag hade inget hellre än haft en far, morfar och gammelmorfar. Men det går inte. Så, jag hoppas att jag med min historia kan få igång tankarna hos andra och kanske ge ett perspektiv på den kommande midsommarhelgen. Låt inte alkoholen vara centrum och i alla lägen, var ärlig mot dig själv och andra. Det vinner vi alla på i längden.

Och du, lagom är faktiskt bäst!
Kram, Mia

Är du orolig över din alkoholkonsumtion kan du göra ett test här på nätet.

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: