Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Jag kan!

Mia’s krönika: Jag kan!

Nu är det riktigt riktigt nära igen, att jag står på scenen och pratar inför en publik. Jag har fått den fantastiska möjligheten att föreläsa på Allt för Hälsan-mässan i Älvsjö den här veckan och tackade självklart ja.

Annons:

Där, mitt i smeten skall jag stå och ha min föreläsning ”Från uppgiven soffpotatis till energisk livsnjutare”. Det känns så underbart pirrigt. Om någon skulle ha frågat mig om att prata inför folk förr i tiden skulle listan bli rätt lång på varför jag inte skulle stå på scen. Det var inget jag ens trodde var möjligt att göra, att stå på en scen och prata. Men nu har jag gjort det de senaste 10 åren vid många olika tillfällen i välfyllda personalrum, på större scener som Södra berget i Sundsvall och församlingshus i kyrkans regi. Varje pass jag numera gör i den butik där jag jobbar extra känns det som jag stå på scenen och att kunderna är min publik.

Jag har många gånger funderat på varför vi ibland i den här typen av sammanhang upplever att paniken kommer som en stormvind, gör oss helt apatiska, att vi tappar bort vad vi heter och kinderna blir så röda så man helt plötsligt kunde tro att man blev en påskkärring. Rösten blir som någon annans och kroppen börjar göra saker som man inte hade en aning om att den kunde göra. Man blir sin egen spärr.

Som litet barn finns ju ofta inte dessa spärrar. Sen kommer vi till skolåldern och för många blir det vips ett elände att stå och redovisa eller hålla föredrag för sina klasskamrater. Det är ju människor som vi träffar dag ut och dag in.

Många tycker det är otäckt att stå och prata inför publik men jag har valt att bli kompis med mina hjärnspöken som försöker göra mig osäker. Skaffar man kontroll över sina hjärnspöken så blir det möjligt att vända tanken till något fint. Det kan vara att andra tror på dig, säger tack och du inser att det har med dig att göra.

Vågar du lita på dig själv och har fokus på rätt sak så finns det inget att förlora. Numera så ser jag till att ha fokus på mitt uppdrag och sätta mig själv i rätt tillstånd till den uppgift som skall utföras. Visst låter et enkelt, och det är enkelt vill jag lova när tron på mig själv är så stark att det inte har någon betydelse vad andra tycker och tänker. För hur ditt och mitt manus ser ut vet ju bara vi. Att skaffa sig en attityd som säger till dig själv att ”jag kan” och ”jag duger som jag är” är så viktigt!

Vi kanske ses på mässan och om jag inte känner igen just dig – kan väl du säga hej till mig.

Lev väl!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: