Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Ge en hjälpande hand i stället för en stjälpande blick

Mia’s krönika: Ge en hjälpande hand i stället för en stjälpande blick

Värmen har letat sig fram mellan husväggarna och det har blivit dags att börja se över dina sommar- och solkläder. Du kanske som jag tänker att det vore skönt att gå ner i vikt så man slipper stå och gömma sig i vassen. Vi är inte ensamma att tänka så.

Annons:

Så många gånger jag tänkt den tanken i mitt tidigare liv då jag levde i min stora kropp. Jag har ändå varit på stranden och solat utan att bry mig särskilt mycket i vad andra tycker eller tänker. Jag har alltid ansett att det är deras problem om de har åsikter hur jag ser ut. Jag har liksom bjudit på det och det var rätt ofta jag hörde andra prata om hur jag såg ut. Tänk att de hade så tråkigt att de var tvungna att prata om just min mage!

Min mage var unik, som ett vackert konstverk. När jag hade gått ner i vikt blev den som en karta av bästa sort. De hudbristningar som mina graviditeter hade gett mig var grova och gick rätt upp på magen, till brösten. Magen i sin tur hängde som en degklump rätt tung och rörde sig i taket när jag gick. 

Mitt minsta barn var bara två år när jag gjorde min sista viktoperation, han har alltid varit nära mig och det var inget konstigt när han ville baka med min ”degklump”. Vi brukade skratta åt det hela även om jag hade problem med huden och hänget. Det tog fem år innan jag fick bukplastik och trots att jag kanske låter nöjd med hur det var innan så blev jag superglad för att kunna göra detta. 2 kilo hud försvann och magen blev plattare, och min dröm gick i uppfyllelse.

Men det är trots allt inte det som är viktigast utan det jag vill förmedla är att vi är alla olika och vi kommer så alltid vara. Så varför bry sig om andras magar och degklumpar? Jag njöt av solen och visade upp min mage och mina (som jag hade då) enorma tuttar för det var ju jag. 

Det var dock ett stort uppvaknande när jag insåg att jag måste göra jobbet om jag ville nå ett hälsosammare liv. För det var jobbigt att jag tillät mig att vara så stor och inte förstå vad jag behövde göra. 

Min insikt har hjälpt mig och jag önskar av hela mitt hjärta att fler skulle kunna tänka och göra samma sak och en liknande resa. Även om du har en degklump av någon sort på magen är du det mest fantastiska som finns. Magen är en del av dig. Älskar vi våra kroppar så kommer ingen att till slut tycka något illa om någon annan, för mig är det viktigaste att vi mår bra på insidan för då har det ingen betydelse hur kroppens alla delar ser ut.

Bara du kan bestämma hur du vill se ut. Och jag gillar verkligen när jag ser att andra människor är stolta över sig själva för det blir så mycket mera värde i hela livet. 

Låt sommaren gå oss till mötes och så sköter vi oss själva och respekterar allas våra kroppar med stor ödmjukhet. 

Ge en hjälpande hand i stället för en stjälpande blick!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: