Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Gör dina egna spår i snön

Mia’s krönika: Gör dina egna spår i snön

Att lyssna på sig själv kan vara en nyttig övning. Har du funderat på hur du själv låter när du pratar, vilken attityd du förmedlar och som du har till livets ”allt”.

Annons:

Det jag kom och tänka på den här veckan var nämligen vädret. Ett hett (eller just nu kallt) ämne och en av få saker vi nog inte kan påverka. Ändå lägger många människor otroligt mycket energi och attityd på vädret. Tänk att det nästan alltid är fel väder. 

På arbetsplatser, i hemmet och morgonsofforna på teve pratas det väder. Många lägger otroligt mycket tid och kraft på att hela tiden prata om det dåliga vädret. Och vem eller vilka det är varierar oftast lika mycket som vädret självt. Min tanke är att många människor har problem med trötthet, negativa tankar och andras problem. På något sätt verkar det som att prata negativa saker helt enkelt är enklare än att prata om något positivt. Och det här tror jag verkligen är något som påverkar oss människor – vi inte bara blir vad vi äter utan vi är som vi tänker. 

Även om solen under vinterhalvåret lyser med sin frånvaro lite oftare än på sommarhalvåret så säger jag hallå till alla som är trötta på att vara trött. Vi kan se solen vart vi än vänder oss, någonstans ovan molnen skiner den faktiskt. Bara det – att konstatera att den finns där oavsett. Testa den tanken. Att förändra sin attityd till saker och ting i livet gör skillnad, det vet jag. Det är bara du som avgör hur du ser på världen. Din upplevelse av livet påverkar din energi som i sin tur påverkar hur mycket du kan, vill och orkar. 

Det är inte bara förkylningar som smittar, det gör även negativ attityd. Även om du kanske ibland tycker saker och ting är skit, fundera nästa gång på om det är värt att släppa ut dessa tankar där och då. För det sprider sig. Jag var på en föreläsning där föreläsaren berättade att man i en undersökning upptäckt att serveringspersonal får mer i dricks om de pratar om positiva saker och om de dessutom lägger en hand en kort stund på sin gäst ökar drickspengarna ännu mer. Beröring och positiv energi ger alltså direkt respons, jag tycker det säger en hel del.  

Det påverkar även våra barn, hur du pratar eller vilken attityd du förmedlar. Det är aldrig värt att lägga massa negativ energi och negativa tankar framför sig, särskilt inte när det kommer till saker som man inte kan påverka – som vädret. Minns den där solen, som finns där fast vi glömmer bort det. Du kommer frigöra så mycket energi att du till slut kommer att känna att solen lyser vart du än går. Det är så för mig. Jag får all den energi jag har bekräftad av andra, precis som att negativ attityd smittar av sig gör även positiv attityd det. Och det tycker jag är en bra ”smitta”. 

Tiden går fort. Innan vi vet ordet av vänder det igen – dagarna blir längre, ljusare och plötsligt är det vår. Hösten har bara försvunnit under mina fötter men det gör ingenting, jag ställer mig på sidan av alla gnällspikar som pratar om dåligt väder och så konstaterar jag för mig själv: 

När jag nu syr ihop den här krönikan är det ljust ute. Snön ligger vackert på marken och livet känns gott. 

Jag återgår till datorn och ser inlägg efter inlägg om mindre snö, mer snö, massa snö. Kallt, blött, mörkt, regnigt – ja ni förstår. Då blundar jag bara för mig själv och tänker att jag inte vill låta mig smittas av ”de andra”. 

Förhoppningsvis kan den här krönikan motivera dig till att byta attityd nu. För solen, den finns ovan molnen och går du i andras spår kan du tänka om, tänka nytt, tänka eget och göra dina egna spår i snön. 
Mia.

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: