Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Bjud mig på middag

Mia’s krönika: Bjud mig på middag

För mig som är överviktsopererad har det inte alltid varit helt lätt att gå på restaurang eller bli bortbjuden till vänner. Det har tagit många år för såväl mig själv som för min omgivning att få full koll.

Annons:

I samband med min överviktsoperation fick jag lära mig ett nytt begrepp. ”dumpa”. För oss överviktsopererade innebär det att när vi äter för mycket fett och sött mår vi riktigt dåligt, vi “dumpar”. Och som nyopererad upplevde jag det här alltför ofta, ibland bara för att vara snäll och äta det jag blev bjuden på. 

”Problemet” var att mina goa vänner hade börjat tänka till. De kämpade med att laga nyttigare mat då jag skulle komma men det är inte bara där problemet ligger, att maten ska vara nyttig. Även nyttig mat kan innehålla mycket socker till exempel. Så jag började ta med mig mat.

Visst kändes det konstigt i början att alltid ha med mig mat vart jag än ska men nu är det sedan länge en självklarhet för mig. Jag har ju bestämt mig. Veckans alla dagar äter jag exakt samma tid för det skapar en balans som gör att min kropp mår bra och jag känner ett lugn. Ettt annat exempel är att när jag började prata med mina vänner om hur de lagar mat så kom det fram att många löste ”nyttigheten” med så kallade ”lightprodukter”. Eller helt enkelt använt sig av mindre mängder av ingredienser som vetemjöl och margarin. Tyvärr äter jag varken vetemjöl och margarin och det har ingen betydelse om det är lite eller mycket i maten. Lightprodukter är inte heller något som hjälper – hellre att jag äter rätt än light.

Och just mina upplevelser och mitt personliga arbete har gjort att det ibland kan framstå som konstigt för andra hur jag tänker. I dag förknippar jag inte mat med känslor utan med handling. Känslor som glädje, styrka och tårar får vara för sig och inte förknippat med mat. Det är så min plan ser ut nu och för resten av livet. 

Många invanda ord och beteenden ligger till grund för oviljan att förändra sig och jag har bestämt mig för att ta tag i livet. Jag ”unnar” mig inte längre mat. Mat är en strategisk del som jag njuter av när det blir rätt. Det är bränslet i vår kropp och om vi äter rätt för oss varje dag så blir livet en fest. 

Idag har jag hundra procent koll på vad jag äter oavsett var jag är. Jag planerar mitt liv och antingen äter innan jag går bort eller vågar ha mat med mig. Jag tar plats och pratar med kocken på restaurangen – och det är sällan det är några problem eller besvär, snarare kan det väcka intresse. 

Jag hoppas att jag kan inspirera dig så att du får full kontroll över ditt matliv – våga ta plats, våga fråga och våga stå för vad som får dig att må bäst. 

Restaurangbesök och att bli bortbjuden är en enkel match idag men det har tagit många år för omgivningen och mig själv att se att jag har full kontroll över mitt ätande – ska vi äta middag? 
Kram, Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: