Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Älskade julmat!

Mia’s krönika: Älskade julmat!

Oj oj nu är det bara två veckor kvar till julafton. Då tomten knackar på dörren och vi skall umgås med varandra över en massa julmat. Jag blir så full i skratt när jag tänker tillbaks på jularna eller tiden för jul som jag hade förr. Det var mat, mer mat, en massa mat och bak.

Annons:

Jag började i oktober att fylla frysen så att allt var klart i god tid till jul. Förklädet satt där det skulle sitta och jag intog kväll efter kväll eller ibland även tidig morgon platsen vid spisen för att ”hinna” klart det som var en oskriven lag i varje fall för mig. Som det alltid hade varit trodde jag det alltid skulle förbli. Att blanda alla julrätter i den lilla magen var helt omöjligt. Mådde hur dåligt som helst.

Så kom då uppvaknandet att maten kan förändras till det bättre. Maten behöver inte alls göra så tidigt och in i frysen. I samband med  min andra överviktsoperation började vi tänka nytt kring julmaten. Kan man äta annat fast det är jul? En fråga som vi har vänt och vridit på och kommit fram till att det går hur bra som helst! Att göra andra rätter och inte laga det som alltid stått på bordet och egentligen ingen har varit så intresserad av att äta.

Nu har jag utvecklat det här med julfirande till att det blir jul i varje fall. Förbereder inte alls lika mycket och har massa idéer på andra maträtter och alternativa saker som gör julen hur fin som helst. Jag lagar fortfarande mat och bakar och recepten är omgjorda till det nyttigare och jag för inte längre så många slags maträtter. Vi satsar numera på några få rätter som vi vill äta och tycker är goda.

På julafton äter vi en middag på oxfilé med goda tillbehör. Sen på juldagen dukas det upp ett julbord med olika egna varianter av julmat. Där finns det till exempel i stället för rödbetssallad en rödkålssallad med rödkål och granatäpple med apelsin.

Numera är det den här årstiden som jag har lättast att hålla vikten. Det känns som det på något sätt räcker för mig att skapa allt. Så har det inte alltid varit, förr smakade jag allt innan det skulle in i ugnen och direkt när det kom ut! Sen smakade jag allt som stod på bordet och gärna lite till.. Ofta blev det för mycket av allt. Numera är maten inte min fiende utan ett fantastiskt bränsle till min kropp och då blir det en helt annan känsla i allt som flödar runt en. Att sluta äta när det är som godast är nog min störst varmaste rekommendation till dig som inte vill ligga i soffan med paltkoma i jul och att kläderna ska passa även när julen är över.

Jul jul strålande jul!
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: