Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s julkrönika: Jag tror på tomten!

Mia’s julkrönika: Jag tror på tomten!

I mitt hus, såhär dagarna före dopparedagen, är det full rulle på julstöket. Med en ”utökad” familj så krävs det lite planering vart, när och i vilket sällskap det ska ätas och umgås.

Annons:

Med uppkavlade ärmar åkte julskinkan in i ugnen, sillen blev inlagd och syltan färdig. Laxen bara väntar på att få avnjutas med en god dressing och det hembakade brödet står och svalnar. Även om julmaten till stor del fortfarande är densamma så har vissa saker förändrats med åren – framförallt attityden, att julmaten inte ska stå mig upp till hakan.

I dagens medvetna samhälle finns en kollektiv känsla av att julmaten är onyttig. Jag säger att det behöver den inte alls vara – och dessutom behöver man inte äta allt alltid. Det finns otroligt mycket på ett, i våra ögon, traditionellt julbord som är härligt, gott och som kan vara nyttigt. Jag tycker du det här året ska låta bli att skapa hjärnspöken som viskar att du kommer att gå upp i vikt. Istället ska du göra bra val kring julen. 

Ett val som är relativt enkelt är att faktiskt dela upp julmaten. Det finns ingen skriven regel som säger att du behöver äta allting på en och samma dag – till exempel skulle du kunna äta fisk en dag, kött en annan och så vidare. Det vill säga inte bara lägga allt på ett bord med detsamma. På så vis kan du inte bara njuta av maten lite mer utan även välja de tillbehör som känns mest passande för just den rätten. Då har man dessutom något att se fram emot!

En annan viktig del är att göra av med det du stoppar i dig – passa på att ta en skön promenad efter maten istället för att sjunka ner i ”matkoma”. På med varma kläder och ta en promenad ensam, för att få lugn och ro, eller i släkten och familjens sällskap för att få tid att umgås. Kalorier in, kalorier ut-teorin tar tyvärr inte julledigt.

Med en frisk promenad ”på maten” ska du se att du snart känner dig i balans igen. 

Varje år i krönikan kring den här tiden återkommer jag till ett tema, ensamhet. Något som för vissa kan vara en njutning men för andra bara jobbig. Jag brukar föreslå, även om jag är medveten om att det passar långt ifrån alla, att man är lite påflugen. Kanske någon ny vän eller granne också sitter ensam, då kan man vara två om tillvaron under julhelgen. Eller om det finns någonstans där det anordnas gemensamma aktiviteter, julbord och umgänge under jul. Jag tänker inte bara på samhällets mest utsatta utan även på ”vanliga” människor som av olika anledningar har blivit ensamma. Alla har inte en familj och det är ingen självklarhet att man har ett stort umgänge – så tänk lite extra p om du vet med dig att det finns släktingar eller vänner där ute som kanske sitter ofrivilligt ensamma. 

Med det sagt vill jag ta tillfället i akt att önska dig en fantastiskt god jul med massor av det just du önskar dig, vare sig det gäller mat, umgänge eller livet i allmänhet. Min julafton firas med barn och barnbarn, tillsammans med barnens far. Sedan kommer tomtefar på besök och vi äter en gemensam middag och på bordet står kanske lite oortodoxt en potatisgratäng och helstekt kycklingfilé serverad med krispig sallad. Och så lite annat smått och gott. Det är min jul!

Jag tror på tomten – gör det du med. En riktigt god jul önskar jag dig! 
Kram, Mia

 
Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: