Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: När jag tog tag i det onda så vände vinden

Mia’s krönika: När jag tog tag i det onda så vände vinden

Det känns ända in i benmärgen på mig när jag tänker tillbaka på det tillfälle då jag vaknade upp ur det jag kallar ”min offerroll”. 

Annons:

Jag satt i soffan där jag suttit så många gånger förut och väntat på att Något skulle hända. Väntat på att Någon skulle komma till mig och göra det jag önskade mest av allt, städa ut den där överviktiga kroppen och i sinnet tunga knoppen som jag kände mig så instängd i. 

Längtan var så stark men då så felriktad. Längtan var att Någon Annan skulle ta tag i problemet. Därför sköt jag alla känslor framför mig utan förmåga att greppa känslorna. Det var inte förrän jag fick tag i mina egna känslor som jag förstod vad allting egentligen handladet om.

Jag satt där i soffan med två överviktsoperationer i bagaget och väntade på att Något skulle hända. Utan att förstå att det krävdes otroligt mycket arbete, förändringar och motivation från mig själv för att få Något att hända. Så ställde jag mig frågan vad skulle kunna hända om jag inte tog tag i det här, här och nu. Bilden började klarna, jag såg den stora överviktiga sjuka kvinna som jag var, för fetma är en sjukdom som behöver vård. Jag såg hur mitt liv skulle försämras om jag själv inte gjorde förändringar som var nödvändiga – jag hade fått vård men inte förstått att jag behövde ta hand om mig själv. Tanken kom som en lätt bris och förvandlades till en virvelvind som drog fram genom livet och drog upp gamla (o)vanor och rutiner med rötterna. Allting som hade stått i min väg skulle ut, bort, städas undan – något som jag arbetar med än idag. Jag vaknade upp.

Mitt uppvaknande var ett tag sedan och idag möter jag den här problematiken, som jag själv haft, hos andra. Man vågar inte inse att fetma är en sjukdom som vi kan göra något åt. Istället sätter man sig och väntar på att Någon ska göra Något åt en. Den där lätta brisen som blir en virvelvind behövs – för visst vill vi kunna skrika ut att ”jag kan om jag vill”. Att sitta i sin soffa och vänta på att Någon ska göra jobbet åt dig, ja då kommer du att få vänta. 

Det gör ont att vakna. Det gör ont att se att jag även själv har och hade ansvar till fetman som drabbat mig. Eftersom jag inte trivdes i den kropp jag levde i var jag tvungen att göra något åt det. Det fanns inga genvägar. Jag vägrade ”bli ett” med min fetma, min sjukdom. Att göra den till problemet när problemet egentligen låg i min vilja, eller snarare ovilja, till förändring. Den där offerrollen var så enkel, så smärtfri för stunden, att ta på sig. Men det var aldrig någon hållbar lösning, jag ville inte bli ”feta Mia”. Jag vet inte men jag kan tänka mig att många känner igen sig även i andra sjukdomar, att vi blir samlade i ett fack och att man blir den där personen med kroniska smärtor, cancer eller psykisk sjukdom. Att sjukdomen och du blir ett. 

Det är vansinnigt dumt. Kropp och knopp sitter visserligen ihop men vi har ett ansvar över vår hälsa som påverkas av många olika faktorer. Vi kan påverka vårt liv även om vi är drabbade av någon sjukdom och genom att skilja på vem du är och din sjukdom så kan du också se på livet på ett annat sätt. Då uppenbarar sig möjligheter istället för hinder. Så ser jag på det i alla fall. 

Hinder är till för att övervinnas. Att tycka synd om sig är så lätt, fråga mig, jag vet. Där satt jag i soffan och väntade på under och mirakel. Det var inte förrän jag såg min kropp och fetma som ett faktiskt problem och tog ett nappatag om offerkoftan och drog av mig den som jag vaknade till. Det var ”bara” att se sig i sanningens spegel och göra det som ska göras. Vem har sagt att livet ska vara enkelt att leva, det kan göra ont men i det onda såg jag det friska. Den bilden som jag hade i mitt huvud har idag blivit mitt liv, när jag tog tag i det onda så vände vinden.

Kan jag, kan du.
Kram, Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: