Ange ditt sökord

"Livet med hiv i Sverige är för många ett vanligt liv, med en ovanlig sjukdom, men hiv behöver inte längre vara ett hinder för någon i livet." Foto: Shutterstock

World AIDS Day kampanj 2017 – Livet med hiv

I  år uppmärksammar Hiv-Sverige World AIDS Day (världsaidsdagen) med en antistigma kampanj. Livet med hiv, en kampanj för att bryta fördomarna om hiv.

Annons:

AIDS är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus, hiv (Humant Immunbrist Virus). Även om hiv fortfarande är kronisk sjukdom kan man idag behandla hiv med så lite som en tablett per dag och fokus ligger idag på att patienterna får en så hög livskvalitet som möjligt. Det bästa skyddet mot hiv/AIDS vid sexuella kontakter är att använda kondom.

Livet med hiv i Sverige – ett vanligt liv

I ett pressmeddelande skriver Hiv-Sverige att “alla har vi drama i våra liv, livet har sina upp och ned gångar, sina motgångar och framgångar. Livet med hiv i Sverige, är för många ett vanligt liv, med en ovanlig sjukdom, men hiv behöver inte längre vara ett hinder för någon i livet.”.

Man vill skapa en medvetenhet och påminna om att med dagens effektiva hivmediciner har 95% av de som lever med hiv i Sverige en så pass välfungerande behandling att hiv inte överförs vid sexuella kontakter eller vid graviditet.

Fördomar fortfarande det största problemet

Fördomar har länge varit det största problemet för den som lever med hiv och stigmat och okunskapen hos människor runt omkring kan skapa ett stigma.

Det bekräftas av Hiv-Sverige som skriver att tycker att det är dags att göra upp med fördomarna en gång för alla; “med rätt kunskap behöver vi inte vara rädda av fel anledning”.

World Aids Day

Första december är det World Aids Day. Hiv-Sverige vill förmedla att alla kan uppmärksamma dagen på olika sätt. Du kan visa medvetenheten om hiv genom att exempelvis bära det röda bandet och genom att prata om hiv för att hjälpa till att bryta tystnaden.

“Tillsammans kan vi göra skillnad” avslutar man sin uppmaning på hemsidan där du kan läsa mer om kampanjen som även kommer publiceras på sociala medier.

Hur vet jag om jag har hiv?

Det enda sättet att ta reda på om du har hiv eller inte är att göra ett hivtest vilket alltid är kostnadsfritt. Det är viktigt att du testar sig om du tror att du har utsatt dig för en risk. Att tidigt ta reda på om du har hiv ger möjlighet till bättre vård och behandling och bidrar även till minskad smittspridning. Det är också det enda sättet att bli av med onödig oro och ångest om det är så att du inte är smittad.

Ett hivtest är ett blodprov som tas från en ven i armvecket eller genom ett stick i fingret. De test som används i Sverige är kombinationstester, s.k. combotester, som kan upptäcka både antigen (en del av viruset) och antikroppar (ämnen som kroppens immunförsvar bildar mot viruset). Att påvisa antikroppar är det säkraste sättet att diagnostisera hiv. Antigentestet används enbart för att påvisa en mycket tidig hivinfektion på personer med kliniska symtom på primärinfektion.

  • Ett prov som tas i armvecket skickas till ett laboratorium för analys och du får svaret efter ca en vecka.
  • Ett prov som tas i fingret, ett s.k. snabbsvarstest, analyseras direkt i testrummet och resultatet får du efter ca 15 minuter.

Ett negativt testresultat betyder att inga antikroppar mot hiv har påvisats och att du inte är smittad av hiv. Detta gäller under förutsättning att tillräckligt lång tid har gått från risktillfället. Test som tas som blodprov rekommenderas tidigast att tas 1-2veckor efter ett tillfälle när du skulle kunna ha fått hiv. Hivtest med snabbsvar kan tidigast tas 4 veckor efter ett risktillfälle.

Ett positivt testresultat betyder att antikroppar mot hiv har upptäckts. Det tyder på att du bär på hiv, men ett konfirmationstest måste tas för att säkerställa en hivdiagnos.

Hivtest ska enligt den svenska smittskyddslagen kunna tas kostnadsfritt och anonymt på vilken vårdcentral, husläkarmottagning eller privatläkarmottagning som helst. Organisationen Noaks Ark rekommenderar dock att du vänder dig till någon av de mottagningar som har störst erfarenhet och kunskap om hivtestning. Detta är i regel infektionsmottagningar och hud/könsmottagningar (kallas ibland för STD-, STI- eller sesammottagningar). Du som är ung kan också vända dig till din lokala ungdomsmottagning.

Annons:

Källor:

http://www.hiv-sverige.se/

Läs även

Årets främsta forskningsnyheter
29 december, 2019 Cancer

Årets främsta forskningsnyheter

När årets viktigaste nyheter inom den medicinska forskn...

Hiv/aids – symtom, orsak och behandling
29 november, 2019 Sex & Samliv

Hiv/aids – symtom, orsak och behandling

AIDS är ett sjukdomstillstånd som orsakas av ett virus,...

Världsaidsdagen den 1 december: Behandlad hiv smittar inte vid sex
29 november, 2019 Sex & Samliv

Världsaidsdagen den 1 december: Behandlad hiv smittar inte vid sex

Det är vetenskapligt bevisat att en person som lever me...

Annons:
Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!
15 juni, 2020 Kvinnans hälsa

Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!

Att träning är bra för hälsan kan många skriva under på...

Annons:
Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Apoteket i samarbete med nätläkarföretaget Doktor24 är ...

Värktabletter numera receptbelagda

Värktabletter numera receptbelagda

Från och med den 1 juni kan man inte längre köpa smärts...

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Den senaste tiden har det rapporterats om allvarliga in...

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Under covid-19-pandemin har hundratusentals européer up...

Annons:
Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Alla är en del av lösningen, är budskapet från FN på Vä...

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka
28 maj, 2020 Hjärta & Kärl

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka

Kvinnor löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukd...

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället
14 maj, 2020 Barn & Graviditet

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället

Det finns en tendens över tid att svenskarna upplever e...

Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten