Ange ditt sökord

Säsongen för vinterkräksjuka sträcker sig mellan november och april vilket statistiken över antalet sökningar tydligt bekräftar. Foto: Shutterstock

Säsongen för vinterkräksjuka sträcker sig mellan november och april vilket statistiken över antalet sökningar tydligt bekräftar. Foto: Shutterstock

God handhygien är nyckeln till att begränsa smittspridningen av vinterkräksjukan. Foto: Shutterstock

God handhygien är nyckeln till att begränsa smittspridningen av vinterkräksjukan. Foto: Shutterstock

Calicivirus är en familj av enkelsträngade RNA-virus som orsakar vinterkräksjukan. Foto: Wikipedia

Calicivirus är en familj av enkelsträngade RNA-virus som orsakar vinterkräksjukan. Foto: Wikipedia

Vinterkräksjukan är här – så kan du undvika att bli smittad

Det är dags att på allvar tänka på handhygienen då allt tyder på att årets säsong av vinterkräksjukan är här, i alla fall om man följer de sökningar som har gjorts på Google och Doktorn.com Statistiken bekräftas av att man hos Folkhälsomyndigheten har sett samma tendens.

Annons:

Hos såväl Google som Doktorn.com och 1177 har antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka ökat. Folkhälsomyndigheten, som använder 1177 som primär datakälla, konstaterar att ökningen nu har passerat den statistiska gräns som man definierat som en indikator på att spridningen av vinterkräksjuka tagit fart i samhället.

Relativt milda säsonger av vinterkräksjuka

Säsongen för vinterkräksjuka sträcker sig mellan november och april vilket statistiken över antalet sökningar tydligt bekräftar.

– Redan framåt slutet av november kunde vi se en ökning i antalet läsare som besöker artikeln om vinterkräksjuka, något som är ett tecken på att allt fler inte bara söker information om vinterkräksjuka utan att säsongen är i antågande. Nu ser vi att statistiken har ökat rejält och i kombination med siffrorna från Folkhälsomyndigheten verkar allt peka på att säsongen nu är igång, säger Anders Åker, chefredaktör på Doktorn.

Elsie Ydring är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten och säger i en kommentar till statistiken att vi de senaste fem åren har haft milda säsonger med vinterkräksjuka och att man från Folkhälsomyndigheten hoppas på att detta är en trend som håller i sig.

Snabb spridning av vinterkräksjukan

Att säsongen är igång betyder i praktiken att allmänhet, sjukvård och omsorg kan förvänta sig en ökning av antalet smittade. Vinterkräksjuka sprider sig tyvärr många gånger snabbt genom samhället och drabbar människor i alla åldrar. Särskilt hårt kan det slå mot äldre och redan sjuka personer.

– Att fler läser om vinterkräksjuka ser vi som ett sunt tecken på att man ändå vill hitta rätt kunskap och information. Kunskap hos såväl allmänhet som vård och omsorg om hur man minskar smittspridningen är viktigt att förmedla, säger Anders Åker.

Jämfört med föregående år är ändå sökvolymen hos den stora sökmotorn Google relativt låg än så länge, men det är svårt att sia om hur svår eller mild säsongen kan komma att bli.

Så förebygger du vinterkräksjuka

God handhygien är nyckeln till att begränsa smittspridningen av vinterkräksjukan. Det räcker inte med handsprit då de flesta typer inte har tillräcklig effekt mot det virus som sprider vinterkräksjuka – caliciviruset. Du behöver istället med tvål och vatten tvätta bort den stora mängd virus som kan förekomma. Efter handtvätt kan du däremot använda handdesinfektion som kan minska spridningen av andra bakterier och virus som gör oss sjuka.

Såväl hos allmänhet som inom hälso- och sjukvård är det nu viktigt med god handhygien. Extra viktigt är det dels om man själv är magsjuk eller har tagit hand om någon som är magsjuk eller misstänks ha smittats. Då bör du inte heller hantera livsmedel som andra ska äta. Inom sjukvård och omsorg gäller det att under säsongen följa rutinerna för god vårdhygien och därmed minska risken för att inneliggande patienter ska drabbas.

Fakta Så här tvättar du händerna på rätt sätt

  1. Skölj händerna i ljummet vatten.
  2. Ta tvål och löddra in hela händerna.
  3. Gnugga händerna medan du räknar till 15 långsamt. Gärna ännu längre.
  4. Glöm inte att ta av ringar och göra rent under naglarna.
  5. Skölj av med ljummet vatten.
  6. Torka händerna torra på engångshanddukar.

Funkar handsprit vid vinterkräksjuka?

I samband med svininfluensan förekom en stor diskussion huruvida handsprit faktiskt förebygger eller hjälper när det kommer till att minska smittspridningen. Faktum är att svaret på det är både ja och nej. De flesta typerna av handsprit har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset och ofta är det stora mängder virus som behöver tvättas bort.Handsprit verkar genom att skada det hölje som många typer av virus omges av men alla virus, däribland calicivirus, har inte höljet och då kan inte heller handspriten utöva sin verkan och oskadliggöra dessa virus. Vad man däremot har sett i studier är att handdesinfektion som innehåller väteperoxid kan eliminiera minst 99,99 procent av caliciviruspartiklar.

Folkhälsomyndigheten rekommender noggrann rengöring med tvål och vatten och att du efter handtvätt kan använda handdesinfektion eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som kan göra oss sjuka. 

Fakta Calicirapporter

Folkhälsomyndigheten kommer ut med en veckorapport med calicivirusstatistik som publiceras när man i sina övervakningssystem ser att säsongen är igång. Dessa publiceras på torsdagar och första rapporten för säsongen 2018-2019 kommer på Luciadagen, torsdag den 13 december.

Fakta Calicivirus

Calicivirus är en familj av enkelsträngade RNA-virus som orsakar vinterkräksjukan. Här är särskilt norovirus och sapovirus inblandade, men båda orsakar magsjuka hos människan. De ger likartade symtom: hastigt påkommen kräkning och/eller diarré, ofta kombinerat med magont och feber. Symtomen kan vara i ett till flera dygn. Sjukdomen förekommer vanligast under vinterhalvåret från november till april. Sjukdomen är mycket smittsam. Det behövs endast en liten smittdos för att ge upphov till sjukdom. Inkubationstiden är kort, 12-48 timmar. Den smittar genom kontaktsmitta via förorenade händer, ytor och föremål. Den smittar även genom droppsmitta, framför allt i samband med kräkningar, och genom förorenade livsmedel.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, Wikipedia, WHO

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: