Vinterkräksjukan (calicivirus)

Vinterkräksjukan (calicivirus)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-11-19
Uppdaterad: 2019-01-23
Författare: Anders Åker

Vinterkräksjukan är en mag-tarmsjukdom som orsakas av ett virus som smittar mycket lätt. Vinterkräksjuka börjar plötsligt med kräkningar, diarréer och magsmärtor.

Det pågår ofta i ett par till tre dygn. Vinterkräksjuka är mest aktuell mellan november-april. Sjukdomen går över av sig själv.

Vad är vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av ett calicivirus som är mycket smittsamt. Inkubationstiden är 12-48 timmar, det vill säga tiden från smitta till dess att sjukdomen bryter ut. Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Dessa pågår i ett till tre dygn.

När man har vinterkräksjukan gör kroppen av med mer vätska än vad som tillförs. Då finns risk för uttorkning och man kan bli yr och trött, få huvudvärk och bli torr i munnen som följd. Även barn kan råka ut för vätskebrist. Ett barn som lider av vätskebrist blir trött, hängigt och kissar mindre än vanligt.  

Efter att ha haft sjukdomen kan man ha ett visst kortvarigt skydd, immunitet, men man kan bli sjuk flera gånger.

Sjukt barn? Få snabb vård via mobilen. Kostnadsfritt och skräddarsytt för barn och föräldrar » Sponsrad länk

Hur smittar vinterkräksjukan

 • Vinterkräksjuka smittar mycket lätt
 • En sjuk person kan föra smittan vidare direkt eller indirekt
 • Viruset sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande
 • Viruset sprids genom mat som hanterats av smittad person
 • Viruset kan spridas via råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt
 • Vanliga symtom vid vinterkräksjukan
 • Symtomen kommer snabbt efter det man blivit smittad. Inkubationstiden är 12-48 timmar, därefter drabbas den som smittats av plötsligt illamående, kräkningar, diarré och eventuellt magsmärtor.
 • Kräkningar och diarréer pågår i cirka 1-3 dagar.

Behandling vid vinterkräksjukan

Det är viktigt att dricka mycket vid vinterkräksjuka för att kompensera för den vätska som går förlorad. Att dricka vätskeersättning är bra eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. Kroppen tar till sig vätskan bäst genom att man dricker lite i taget med täta mellanrum.

När diarréerna avtar kan man äta som vanligt igen, men fortsätt att dricka mycket vätska så länge avföringen är lös. 

För barn finns risk för vätskebrist och uttorkning vid till exempel magsjuka, diarré och kräkningar. När barnet får i sig vätska eller särskild vätskeersättning går det oftast över. Vätskeersättning som passar både vuxna och barn kan köpas på apotek och i dagligvaruhandeln.

Så förebyggs vinterkräksjuka

Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.

 • Tvätta händerna noga, före måltider och efter toalettbesök
 • Använd flytande tvål och pappershandduk på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer
 • Undvik att äta av bufféer där många rör vid maten
 • Undvik magsjuka personer

Sök vård

Sjukdomen är inte farlig utan går över på ett par dagar. Kontakta vårdcentral om du inte får i dig tillräckligt med vätska, har vätskebrist eller om du kissar mycket mindre än vanligt.

Tecken på uttorkning är mörk, sparsam urin, trötthet och torra slemhinnor. Vätskebalansen är balansen mellan kroppens vätska, natrium och kalium. Därför är det viktigt att tillföra både vätska och salter för snabbare återhämtning.

Goda råd

En bra regel vid vinterkräksjuka är att man ska vara helt frisk i minst 48 timmar innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter. En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Ett annat tips är att använda pappershanddukar på offentliga toaletter, eftersom tyghanddukar ökar risken för smittspridning. Detta för att inte smitta andra.

--

 

Veckans fråga

Är du orolig för din hälsa?

Nyhetsbrev

E-postadress