Ange ditt sökord

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig från november till april och i år, liksom förra säsongen, kom den igång relativt sent.  Foto: Shutterstock

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig från november till april och i år, liksom förra säsongen, kom den igång relativt sent. Foto: Shutterstock

God handhygien skyddar mot smitta, både inom hälso- och sjukvården och i övriga samhället. Foto: Shutterstock

God handhygien skyddar mot smitta, både inom hälso- och sjukvården och i övriga samhället. Foto: Shutterstock

Säsongen för vinterkräksjuka igång – så undviker du att bli sjuk

Säsongen för vinterkräksjuka är igång och under de närmaste veckorna väntas en ökning av antalet smittade både i samhället och i vården.

Annons:

Det rapporterar Folkhälsomyndigheten som bygger larmet på antalet sökningar på 1177 samt statistik från landets laboratorier. Vinterkräksjukan är en mag-tarmsjukdom som orsakas av ett virus, calicivirus, som smittar mycket lätt. Vinterkräksjuka börjar plötsligt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Så ser du skillnad på om du har vinterkräksjuka eller maginfluensa.

Svårt att säga hur säsongen för vinterkräksjuka blir

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Virus kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig från november till april och i år, liksom förra säsongen, kom den igång relativt sent.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga, men de senaste sex åren har det varit relativt milda säsonger. Vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Så undviker du att drabbas av vinterkräksjuka

Viruset kan spridas på olika sätt; via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

God handhygien skyddar mot smitta, både inom hälso- och sjukvården och i övriga samhället. För att minska smittrisken bland inneliggande patienter gäller det att rutinerna för god vårdhygien följs inom sjukvård och omsorg.

– Genom att tvätta händerna med tvål och vatten minskas risken för att smittan sprids vidare och att man själv insjuknar, säger Elsie Ydring.

Så undviker du att drabbas av vinterkräksjuka

  • Undvik att hantera livsmedel Personer som är magsjuka eller misstänker att de kan ha smittats, exempelvis efter att ha tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte hantera livsmedel som andra ska äta.
  • God handhygien Ofta är det stora mängder virus som behöver tvättas bort. Därför rekommenderas noggrann rengöring med tvål och vatten. Efter handtvätt kan handsprit användas eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som kan göra oss sjuka.
  • Handsprit De flesta typerna av handsprit har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset. Vad man har kunnat se i studier är däremot att handdesinfektion som innehåller väteperoxid kan eliminiera minst 99,99 procent av caliciviruspartiklar.
  • Tvätta händerna när du befinner dig i folksamlingar Det är också viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna där många är samlade, till exempel på skolor, förskolor och andra offentliga miljöer. Pappershanddukar, inte handdukar av tyg, bör användas på arbetsplatser, skola och förskola.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: