Ange ditt sökord

Initativet med Felhand.se är Hjärnfondens sätt att uppmärksamma följderna av stroke och de strokedrabbades behov av bra rehabilitering. Foto: Shutterstock

Initativet med Felhand.se är Hjärnfondens sätt att uppmärksamma följderna av stroke och de strokedrabbades behov av bra rehabilitering. Foto: Shutterstock

Var med och kräv bättre strokerehabilitering – signera med fel hand

För att uppmärksamma följderna av stroke och behovet av god rehabilitering för de strokedrabbade lanserar Hjärnfonden idag på Internationella Strokedagen sajten felhand.se

Annons:

Genom att symboliskt skriva under menar Hjärnfonden att du stödjer de strokedrabbades rätt till bättre rehabilitering. Sedan sajten lanserades i fredags har 58 000 signerat sitt namn.

Tappar nödvändiga funktioner

Efter en stroke är det många som tappar nödvändiga och självklara funktioner men det finns möjligheter att komma tillbaka genom träning. En forskningsupptäckt är att hjärnan är formar, så kallat plastisk. Det innebär att hjärnan kan repareras och lära om och för att det ska ske måste man få rätt träning.

Att återfå sina fysiska och kognitiva funktioner kräver dock många gånger långsiktig rehabilitering. Enligt Riksstrokes årsrapport från 2014 är många av de drabbade missnöjda med den rehabilitering de erbjudits efter en stroke. Tre månader efter insjunknandet anser dessutom uppemot 40 procent att de inte erhållit den rehabilitering och träning de behöver.

Uppmärksammar följderna av stroke

Initativet med Felhand.se är Hjärnfondens sätt att uppmärksamma följderna av stroke och de strokedrabbades behov av bra rehabilitering genom att symboliskt skriva sin namteckning med fel hand. På så vis får du en insyn i hur det kan vara att efter en stroke tvingas lära sig saker man tar för givna på nytt.

Hjärnfonden vill även tala om att rehabilitering är något som både tar tid och måste vara kontinuerlig. Forskning har visat att bra rehabilitering även kan göra stor skillnad för den strokedrabbades livskvalitet.

En av våra största folksjukdomar

Cirka 30 000 svenskar drabbas av stroke varje år och stroke räknas som en av våra största folksjukdomar. Framgångsrik hjärnforskning har lett till att fler överlever stroke idag än tidigare.

Stroke är även den vanligaste orsaken till fysiska handikapp hos vuxna och kräver flest vårddagar i Sverige.

Vill du skriva under med fel hand och stödja strokedrabbades rätt till en bättre rehabilitering kan du göra det här på felhand.se

Annons:

Källor:

Hjärnfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: