Ange ditt sökord

Målgruppen för vaccinet är personer från 50 år och uppåt. Foto: Shutterstock

Målgruppen för vaccinet är personer från 50 år och uppåt. Foto: Shutterstock

Vaccin minskar risk för bältros

Bältros drabbar oftast äldre och kan orsaka långvarig smärta. Nu introduceras ett vaccin som effektivt ska minska riskerna för bältros.

Annons:

Vaccinet, som redan används på andra håll i världen, ska inte bara minska risken att få bältros utan även minska risken för långvarig smärta som kan uppstå i samband med bältros.

Äldre drabbas oftare

Bältros drabbar ungefär var fjärde svensk. Har du haft vattkoppor kan du senare i livet få bältros och det är vanligast att bältros drabbar dig som är äldre. Bältros kommer sig utav att det virus som ger vattkoppor sitter kvar i din kropp och aktiveras. 

Bältros innebär blåsor inom mindre eller större områden på din kropp och särskilt för äldre innebär det en risk för nersvsmärtor som kan bestå i mer än ett år. 

Minskar risken med en tredjedel

Till TT säger Lars Lindquist, professor vid Karolinska institutet i Stockholm att just det faktum att 15 procent drabbas av långvarig smärta är anledningen till att bältros är en besvärlig sjukdom och att det vaccin som nu kan användas är efterlängtat. 

Förutom att minska risken för långvarig smärta hos den som drabbas av bältros tror man att vaccinet, om det ges till 60-åringar, minskar risken att de får bältors med en tredjedel av den normala. Man har sett att effekten varierar lite med åldern och målgruppen är personer från 50 år och uppåt. Vaccinet ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel och effekten håller i minst tio år från vaccineringen. 

Källa: TT

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: