Ange ditt sökord

Annons:

Bältros

Bältros – en av fyra svenskar drabbas
16 juni, 2023 Hud & Hår

Bältros – en av fyra svenskar drabbas

Bältros kan drabba alla som någon gång har haft vattkoppor, men vanligtvis drabbas personer från 50 år och uppåt. Det kan vara en oerhört smärtsam sjukdom. Sverige är ett av fyra länder i världen med tillgång till vaccin med långvarigt skydd.

Vaccin kan minska behovet av antibiotika för öronbarn
30 augusti, 2013 Ögon & Öron

Vaccin kan minska behovet av antibiotika för öronbarn

Öroninflammation kan behöva behandlas med antibiotika. Den breda användningen av antibiotika kan dock leda till antibiotikaresistens, något som man vill undvika. Därför är det en utmaning att avgöra vem som ska behandlas med antibiotika och vem som kan klara sig utan.

Annons:
Nytt influensavaccin utan tillsatser
30 augusti, 2013 Infektioner & Vacciner

Nytt influensavaccin utan tillsatser

Vaccin har tillsammans med antibiotika ökat vår medellivslängd med flera decennier, menar Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet. Ett nytt vaccin kommer snart att finnas på den svenska marknaden, men utan äggprotein, antibiotika, adjuvans (”immunförstärkare”) samt konserveringsmedel.

Prosit! Smittar barn mer än vuxna?
30 augusti, 2013 Barn & Graviditet

Prosit! Smittar barn mer än vuxna?

Ett par gånger om året slår det till, snuva, halsont och kanske feber. Barnens virus tycks vara av ett extra elakt släkte. Vi ondgör oss och mildrar symtomen på alla möjliga sätt. Symtom som egentligen är tecken på immunförsvarets arbete.

Vad kostar det att vaccinera sig?

Vad kostar det att vaccinera sig?

Ingår vaccinet i allmänna vaccinationsprogrammet är det kostnadsfritt, men vad gäller övriga vaccin får man nästan alltid själv stå för kostnaden. Vaccin verkar förebyggande och kan förhindra stort lidande.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: