Ange ditt sökord

Nytt influensavaccin utan tillsatser

Nytt influensavaccin utan tillsatser

Vaccin har tillsammans med antibiotika ökat vår medellivslängd med flera decennier, menar Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet. Ett nytt vaccin kommer snart att finnas på den svenska marknaden, men utan äggprotein, antibiotika, adjuvans (”immunförstärkare”) samt konserveringsmedel.

Annons:

Det nya vaccinet Preflucel är tillverkat med en avancerad teknik; en sluten cellinje där man använder naturligt virus. Resultatet blir ett ”rent” vaccin som är fritt från äggprotein, antibiotika och konserveringsmedel. Vaccinet har visat sig vara minst lika effektivt som övriga säsongsinfluensavacciner för att förebygga influensa. Detta vaccin finns redan i Europa och kommer sannolikt att finnas tillgängligt även i Sverige inom en snar framtid.

Ny teknik för att producera vaccin

Tidigare har man producerat vaccin i ägg, varför man måste tillsätta antibiotika till äggen för att undvika bakterieöverväxt där man odlar influensavirus. Innan vaccinet är klart tillsätter man adjuvans, vilket vanligtvis är ett aluminiumsalt eller en vatten-oljeblandning. Dessutom tillsätts konserveringsmedel. WHO rekommenderar nu att man använder sig av ny teknik för att bli oberoende av den begränsade tillgången på ägg.

Influensa

Influensa orsakas av ett mycket smittsamt virus som sprids lätt från person till person i alla åldrar. Vanligtvis är det en mild sjukdom, men hos särskilda riskgrupper kan den vara livshotande. Hos äldre kan vaccination minska allvarliga sjukdomar och komplikationer med upp till 60 procent och dödsfall med 80 procent.

Det nya vaccinet är till för alla vuxna och äldre och med extra stor fördel för individer:

• med äggallergi.
• som tidigare fått en överkänslighetsreaktion vid influensavaccination.
• som vill undvika aluminiumsalter eller andra adjuvans, tillsatser eller antibiotika.

Ulf Andersson, verksamhetschef för Centrumkliniken i Linköping, menar att som vaccinatör känner man sig tryggare med ett vaccin fritt från tillsatser.

– Fördelarna är att alla kan använda sig av detta, även äggallergiker. Dessutom är det ett ”rent” vaccin utan några tillsatser vilket säkert kommer att göra att fler känner sig trygga med att vaccinera sig, med tanke på de biverkningar som framkommit efter svininfluensavaccinet.

Positivt med nya alternativa infuensavaccin

Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet, menar att det är positivt att det kommer nya alternativa influensavaccin.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd att vaccinera sig och dessutom är det inte helt vetenskapligt klarlagt att svininfluensavaccinet gav narkolepsi som biverkan, då det är många länder som inte sett någon ökad risk, menar han.

Vaccinforskningen är mycket viktig och Björn Olsens förhoppning är att läkemedelsindustrin kommer ta till helt nya angreppssätt för att få fram bredare vaccin än vad som finns idag. Man kommer dock aldrig att kunna vaccinera bort influensavirus, då de ständigt kommer utifrån; från vilda djur till tama och sedan till människan, säger Björn Olsen.

– Idag glömmer vi lätt att vaccin och antibiotika har höjt människans medellivslängd med flera decennier. Som jämförelse kanske hjärtmedicinen höjer levnadslängden med några veckor eller som mest några månader, poängterar Björn Olsen avslutningsvis.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: