Ange ditt sökord

Vaccin kan minska behovet av antibiotika för öronbarn

Vaccin kan minska behovet av antibiotika för öronbarn

Öroninflammation kan behöva behandlas med antibiotika. Den breda användningen av antibiotika kan dock leda till antibiotikaresistens, något som man vill undvika. Därför är det en utmaning att avgöra vem som ska behandlas med antibiotika och vem som kan klara sig utan.

Annons:

Specialistläkaren Marie Gisselsson Solén har forskat kring öroninflammation och behandling. Bland annat upptäckte hon i studier att ett snabbtest för pneumokocker visade sig nästan lika effektivt på att hitta dessa som en traditionell bakterieodling. Nackdelen med den sistnämnda metoden är att den tar mycket längre tid.

Vanligaste – och farligaste – bakterien

Öronbarn är barn som drabbas av återkommande öroninflammationer och det gäller ungefär en tiondel av alla barn under två år. En av de vanligaste – och även den farligaste bakterien – som ligger bakom öroninflammation är pneumokocken. 

I sin forskning undersökte Marie Gisselsson Solén drygt 100 barn som drabbats av öroninflammation före sex månaders ålder. Hälften av dessa barn vaccinerade man mot pneumokocker. 

Vaccination gav färre öroninflammationer

I forskningsresultaten kan man se att vid två års ålder hade de barn som vaccinerades 26 procent färre öroninflammationer. De hade inte heller besökt akuten lika ofta, samt fått färre rör inopererade i sina öron. 

De flesta öroninflammationer läker av sig själva – men man kan behöva behandla en del för att inflammationen ska gå över. Man ser resultatet av den nya forskningen som ett steg på vägen mot mer effektiv behandling av öronbarn och kanske även ett minskat användande av antibiotika. 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: