Ange ditt sökord

I Swami Sivanandas dagliga rutin ingår bland annat yoga. Foto: Shutterstock

I Swami Sivanandas dagliga rutin ingår bland annat yoga. Foto: Shutterstock

Världens förmodligen äldste man utövar yoga dagligen

Alltfler blir allt äldre och det finns några riktiga rekordinnehavare när det kommer till hög ålder. Världens äldsta man tros vara indiern Swami Sivananda och han har sina knep hur man når en högaktningsvärd ålder.

Annons:

Swami Sivananda är hindu och bor i staden Varandi där han drivet ett ashram, en plats dit hinduer kan gå för att meditera.

120 år – och lever ett enkelt och disciplinerat liv

Enligt sitt pass är Swami Sivananda född den 8 augusti 1896 vilket skulle innebära att han blev 120 år i år.

Sin höga ålder tillskriver Sivananda bland annat ett enkelt och samtidigt dicsciplinerat liv. 

Daglig yoga

Swami Sivananda utövar bland annat yoga dagligen för att hålla igång kropp och själ. Dieten beståt av kokt mat utan vare sig olja, kryddor eller mjölk och natten tillbringar Sivananda på en matta på golvet. Samlivet blir det desto mindre av oavsett då Sivananda även lever i celibat.

Till nyhetsbyrån AFP säger Sivananda att han inte är så entusiatisk över utveckligen i världen då han menar att “förr var människor lyckliga med förre saker, nu är människor olyckliga, ohälsosamma och har blivit oärliga”.

Svårt att bekräfta åldern

Det är Swami Sivanandas följare, som finns utspridda i hela världen, som har anmält honom till Guinness rekordbok som världens äldsta man.

Problemet är att den ålder som står i passet, och som skulle innebära att han är 120 år, bygger på uppgifter från gamla tempelregister och är svåra att bekräfta.

Kan slå tidigar rekordinnehavaren

Man kommer nu försöka ta reda på om åldern verkligen stämmer och om Sivananda slår den tidigare rekordinnehavaren, japanen Jiroemon Kimura, som avled vid en ålder på 116 år. 

Den äldsta människan som finns dokumenterat var fransyskan Jeanne Louise Calment som gick bort i augusti 1997 och då var över 122 år.

Annons:

Källor:

AFP, Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: