Ange ditt sökord

Yoga kan minska symtomen vid reumatism. Foto: Getty Images

Yoga kan minska symtomen vid reumatism. Foto: Getty Images

Yoga positivt vid reumatoid artrit (RA)

Forskning visar att vid regelbunden yoga minskade inflammationen i kroppen och personerna mådde allmänt bättre med färre symtom.

Annons:

Olika saker som stress och omgivningsfaktorer kan göra att kroppens immunförsvar reagerar fel hos personer med autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit (RA). Den här felaktiga reaktionen från immunförsvaret leder till inflammation i kroppen, vilket ger symtom och försämrar livskvaliteten för personer med RA. Sjukdomen har också en psykologisk och kroppslig komponent som påverkar hur vi mår. Därför behövs en helhetssyn på behandlingen, inte bara medicinering.

Yoga påverkar fysisk och mental hälsa positivt

I dagens stressiga värld är det viktigt att använda tekniker som involverar både kropp och sinne för att hantera sjukdomen. Yoga är en sådan teknik som kan påverka både kroppen och sinnet positivt.

Yoga kan påverka immunsystem och livskvalitet

En studie gjordes för att se hur 8 veckors yoga-träning påverkar immunsystemet, generna och livskvaliteten hos personer med RA som också får vanlig medicinsk behandling. Studien delade upp 66 deltagare i två grupper: en grupp som gjorde yoga och en som inte gjorde det.

Resultaten visade att de som tränade yoga hade bättre nivåer av vissa ämnen i kroppen som påverkar hur vi mår (så kallade markörer), och de hade också mindre inflammation i kroppen. De som tränade yoga kände sig också bättre till mods och hade färre symtom från sin sjukdom. Sammantaget tyder resultaten på att yoga kan vara ett bra komplement till vanlig behandling för personer med RA, eftersom det både minskar inflammationen i kroppen och förbättrar hur man mår psykiskt och fysiskt.

Läs om reumatism.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: