Ange ditt sökord

Om ålderskurvan planar ut eller inte är inte en helt okontroversiell fråga. Foto: Shutterstock

Om ålderskurvan planar ut eller inte är inte en helt okontroversiell fråga. Foto: Shutterstock

Mänskligheten kan ha maxat livslängden

Människans gräns för hur gamla vi kan bli kan vara nådd.

Annons:

Det menar forskarna bakom en ny studie.

Inte ökat sedan 1990-talet

Forskarna bakom studien har analyserat demografisk information rörande de personer som ansetts vara världens äldsta. Bland annat kom man fram till att åldern på världens äldsta människa faktiskt inte har ökat sedan 1990-talet.

De granskade även vid vilken ålder som världens äldsta människor har avlidit och kunde där se en enligt forskarna dramatisk nedgång i hur många som överlevde över 100, 110 respektive 120 år.

Biologiska orsaker

Forskarna bakom studien menar att människans liv kan ha en naturlig och fastsatt maxgräns för ålder som är genetiskt bestämd. Det vill säga att livslängden är programmerad i vår arvsmassa och att varje art har en specifik genetisk uppsättning för just åldern och olika steg i livet.

Dessa genetiska faktorer ger en “förprogrammerad livslängd” enligt forskarna.

Splittrad fråga

Huruvida ålderskurvan planar ut eller inte är dock inte en helt okontroversiell fråga. Det finns andra forskare som menar på att det inte alls finns några  tecken på att ålderskurvan planat ut. De menar istället att även om det har hävdats länge att ålderskurvan håller på att plana ut så blir människan äldre och äldre.

Vem som har rätt återstår att se eftersom allting tyder på att forskning kring åldrandet, åldrandets gåta och hur man kan knäcka gåtan med att leva längre är ett område som det forskas alltmer på.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: