Ange ditt sökord

Åtta av tio kan tänka sig att välja helt parfymfritt förutsatt att de skönhetsprodukter man använder finns som oparfymerade alternativ. Foto: Shutterstock

Åtta av tio kan tänka sig att välja helt parfymfritt förutsatt att de skönhetsprodukter man använder finns som oparfymerade alternativ. Foto: Shutterstock

Undersökning: Åtta av tio kan tänka sig att byta till parfymfria produkter

Åtta av tio svenskar kan tänka sig att välja oparfymerade skönhetsprodukter framför parfymerade.

Annons:

Det visar en Novus-undersökning på uppdrag av Astma- och Allergiförbundet tillsammans med Unga Allergiker och Apotek Hjärtat.

Tre av fyra använder parfym varje vecka eller dagligen

Enligt undersökningen använder 75 procent av befolkningen parfym varje vecka eller dagligen. En fjärdedel uppger samtidigt att samtliga av de hår- och hudvårdsprodukter man använder också innehåller parfym.

Var femte kvinna mellan 6-15 skönhetsprodukter varje dag medan två tredjedelar av männen använder 1-5 produkter dagligen.

Oviktigt med parfymerat

Att många använder parfymerade skönhetsprodukter skulle kunna ha varit ett tecken på att man tycker det är vikigt att de skönhetsprodukter man använder doftar gott men det är faktiskt tvärtom. Endast nitton procent uppger att det är viktigt att makeup samt hud- och hudvårdsprodukter är doftsatta och i den yngre åldersgruppen, 18-29 år, är den siffran ännu lägre, tolv procent.

Åtta av tio kan tänka sig att välja helt parfymfritt förutsatt att de skönhetsprodukter man använder finns som oparfymerade alternativ.

Vill uppmana till eftertänksamhet

Det är i samband med Parfymfria veckan vars syfte är att sprida kunskap om doftöverkänslighet och samtidigt lyfta vikten av att ta hänsyn till omgivningen som man har släppt undersölningen.

– För den som är doftöverkänslig innebär det stora problem när så många människor använder parfym och parfymerade produkter dagligen. För den doftöverkänsliga betyder det i praktiken att man måste undvika situationer där parfym kan tänkas förekomma. Därför vill vi uppmana fler att reflektera över om de verkligen måste använda doftsatta produkter i så hög utsträckning, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet, i ett uttalande.

Parfymfria veckan pågår 5-11 november i hela landet.

Fakta undersökningen:

Genomförd via webbenkäter av Novus på uppdrag av Astma- och Allergiförbundet, Unga Allergiker och Apotek Hjärtat. Totalt har 1 055 respondenter svarat i målgruppen 18-79 år. Genomförd under perioden 20-26 september 2018.

Fakta doftöverkänslighet

Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de besväras av dofter/kemikalier och sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, SHR.

Annons:

Källor:

Astma- och allergiförbundet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: