Ange ditt sökord

Den absolut viktigaste förebyggande åtgärden är god handhygien. Foto: Shutterstock

Den absolut viktigaste förebyggande åtgärden är god handhygien. Foto: Shutterstock

Tarmbakterie orsakade dödsfall på sjukhus

Tarmbakterien Clostridium difficile typ 027 har orsakat två dödsfall i södra Sverige. En av de viktigaste åtgärderna för att förebygga ytterligare fall är förbättrad hygien på sjukhusen.

Annons:

Förutom de två dödsfall som har inträffat på Centrallasarettet i Växsjö har även en person i Kalmar insjuknat. Det här är det första kända utbrottet av den här smittan typ 027 i Sverige. Varianten är däremot vanlig i våra grannländer Danmark och Finland.

Samma avdelning

Det finns en misstanke om att de smittade i Växsjo, totalt fyra personer, har använt samma toalett, alla har även varit inlagda på samma avdelning.

På sjukhuset i Växsjö genomför man nu prover för att se om fler avdelningar är drabbade.

Hög feber

Även om sjukdomen sprids på liknande sätt som vinterkräksjukan så är de inte släkt med varandra. Du kommer alltså inte drabbas av kräkningar däremot finns det andra vanliga symtom.

Symtom

  • Hög feber
  • Svåra magsmärtor
  • Kraftig diarré

För att behandla måste man därför sätta in just antibiotikabehandling vilket leder till att de flesta tillfrisknar. Risken för att dö är liten men förekommer i de fall den drabbade har ett sämre immunförsvar eller andra sjukdomar som ökar risken.

Undvik onödigt användande av antibiotika

Clostridium difficile typ 027 som tarmbakterien heter anses vara aggressiv och drabbar vanligtvis äldre och svaga patienter. Dessutom är det inte ovanligt att patienter som behandlas med antibiotika drabbas, detta då tarmfloran rubbas och ger bakterien möjlighet att växa.

Allmänheten uppmanas därför att undvika onödigt användande av antibiotika. Det betyder inte att man ska undvika antibiotika, bara onödigt användande – är du satt på en antibiotikakur av din läkare ska du inte sluta med detta utan att rådgöra med din läkare först.

Riskfaktorer

  • Ålder
  • Sjukhusvistelse
  • Längre antibiotikakur
  • Andra sjukdomar

Viktigt med åtgäder

Det viktigaste skyddet mot bakterien är god handhygien. Det är även viktigt med ordentlig rengöring då sporerna kan vara svåra att få bort. I Växsjö kommer man att städa med klorbaserat rengöringsmedel som visat sig mer effektivt mot bakterien.

Patienter som man misstänker är drabbade får även ett eget rum med egen toalett då det minskar risken för smittspridning. Den viktigaste åtgärden är dock att hålla mycket god handhygien.

Källa: Expressen, SMI

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: