Ange ditt sökord

För snart två år sedan tog livet en dramatisk vändning för tv-profilen Sven Melander då han fick besked om cancer i lymf- och blodsystemet.  Foto: Shutterstock

För snart två år sedan tog livet en dramatisk vändning för tv-profilen Sven Melander då han fick besked om cancer i lymf- och blodsystemet. Foto: Shutterstock

Sven Melander fick gå igenom kulborttagning

Folkkära underhållaren Sven Melander, 71, berättar nu i TV4-programmet ”Helt sjukt” om kampen mot sin cancer.

Annons:

Tv-doktorn Mikael Sandström avslöjar samtidigt att Melander tvingats gå igenom ”kulborttagning”.

– Läkaren sa att vi bankar på dig ganska bra, och det gjorde de verkligen, berättar Sven Melander.

Livet tog en dramatisk vändning

Ända sedan början av 1980-talet har Sven Melander varit en av Sveriges allra populäraste underhållare. Efter att bland annat ha arbetet på Aftonbladet gjorde han sig känd för flera roliga roller, bland annat som ”Berra” i Sällskapsresan, ”Werner”, ”Rulle” och ”Steve med Lloyden” i Nöjesmassakern. På senare år har han upplevt en form av nytändning via sociala medier. Men för snart två år sedan tog livet en dramatisk vändning.

– Jag fick ett cancerbesked i början av förra året. Jag fick lymfom, en typ av cancer i lymf- och blodsystemet. Så fort ultraljudet visade att det inte är godartat tänkte jag att det här är riktigt allvarligt, berättar Melander i tv-programmet Helt sjukt som sänds torsdag 26 september i TV4.

Den folkkäre underhållaren fick beskedet i början av 2018, efter att han själv upptäckt förändringar i kroppen som tydde på att något inte stämde.

– En testikel hade i ena änden blivit alldeles hård, jag upptäckte det strax före jul. I början av 2018 sökte jag vård.

Precis när Melander fick beskedet var det tänkt att han skulle medverka i Let’s Dance och han levde ett hektiskt liv.

– När jag fick beskedet hade jag skrivit kontrakt att göra Let’s Dance. Men min första tanke var, fan vad skönt. Jag var färdig och orkade inte jobba, det var inte kul. När behandlingen satte i gång så var det OS, hockey-VM och fotbolls-VM, plötsligt kunde jag träffa mina vuxna barn  som jag saknat.

En tuff tid med behandlingar

Doktor Mikael Sandström berättar i programmet hur den inledande behandlingen av Sven Melander gick till:

– Kulborttagning, det är ett känsligt område och man brukar vara sövd. Det är ovanligare för äldre män, yngre klarar sig lite bättre, överlevnaden är ungefär 70 procent. Allt är avhängigt för hur tidigt man upptäcker det.

Därefter väntade en väldigt tuff cellgiftsbehandling för Sven Melander. Läkarna hade först tänkt behandla honom var tredje vecka, men skruvade upp intensiteten i behandlingen.

– Jag är väldigt naiv, en positiv egenskap när man får sjukdomar. Läkaren sa att det är tre veckors mellanrum, men du ser pigg och glad ut, nej vi tar var 14:e dag. Det var tufft, det hade jag ingen aning om. De sa att vi bankar på dig ganska bra, och det gjorde de verkligen, säger Melander.

I dag är Sven friskförklarad – men ligger inte på latsidan

Perioden med sex cellgiftsbehandlingar blev oerhört krävande för tv-profilen.

– Du kommer att uppleva en trötthet du aldrig tidigar upplevt, en trötthet du aldrig kan sova dig ifrån. Och exakt så var det. Jag har aldrig upplevt något liknande.

I dag är Sven Melander friskförklarad. Han har tagit det ganska lugnt i år, men nu väntar en hektisk höst.

– Jag ska spela överläkare på ett konvalescenthem i Sovjetunionen, säger han och skrattar.

 

”Helt sjukt” med Sven Melander sänds i TV4 klockan 21.00 på torsdag 26 september och kan även ses på TV4-Play

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: