Ange ditt sökord

Kort efter att Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att grunda Tim Berling Foundation som ska motverka psykisk ohälsa. Foto: Shutterstock

Kort efter att Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att grunda Tim Berling Foundation som ska motverka psykisk ohälsa. Foto: Shutterstock

Succé för konsert – Aviciis familj ger miljonbidrag till Självmordslinjen

Välgörenhetskonsert

Annons:

“Avicii Tribute for Mental Health Awareness” till minne av artisten Avicii och för att uppmärksamma psykisk ohälsa i samhället slog rekord och Tim Bergling Foundation går nu även ut med att man stödjer Självmordslinjen med miljobelopp årligen.

Bakom Tim Bergling Foundation står artistens familj. Konserten kommer att sändas igen på SVT lördagen den 6 december och finns även att se på SVT Play en tid framöver. Den går även att lyssna på på Sveriges radio.

Storstjärnor uppträdde

Under konserten framträdde flera internationella superstjärnor som David Guetta, Kygo och Rita Ora. På scenen fanns även ett 30-mannaband. Artistuppbådet var stort och intresset likaså, biljetterna sålde slut på under en timme.

Konserten drog allt som allt hela 58 1663 personer vilket är ett rekord för Friends arena. På scenen stod även Klas Bergling, artistens pappa och tackade alla artister och besökare som hade tagit sig till arenan för att uppleva välgörenhetskonserten.

– Vi saknar Tim, men han finns hos oss här ikväll genom sin musik, sade Klas Bergling från scenen.

Stöttar Självmordslinjen med miljonbelopp

Kort efter att Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att grunda Tim Berling Foundation som ska motverka psykisk ohälsa. I dagarna gick man även ut med att Tim Bergling Foundation väljer att stödja Självmordslinjen, landets enda stödlinje för personer med självmordstankar, med tio miljoner kronor per år i tre år. Klas Bergling berättar att det var viktigt för stiftelsen att skriva ett längre kontrakt med Mind, en idell förening.

Målsättningen är att i samarbete med Mind kunna hålla stödfunktionen Självmordslinjen öppet dygnet runt, i stället för dagens 18 timmar per dag. Efter treårsperioden hoppas man kunna fortsätta stödja föreningen.

– Vi vet att ett medmänskligt samtal kan rädda liv och Mind gör ett mycket viktigt arbete när det gäller att förebygga självmord. Behovet är väldigt stort och organisationen behöver öka sin kapacitet genom att Självmordslinjen får långsiktigt ökade resurser och kan ta emot fler samtal på telefon och chatt hela dygnet, året om. Vårt ändamål med stiftelsen är bland annat att förhindra självmord och psykiskt lidande hos barn, unga och unga vuxna. Vi ser att Självmordslinjen gör en livsviktig insats i det avseendet, säger Klas Bergling.

I samband med Avicii Tribute for Mental Health Awareness på Friends Arena den 5 december startar Mind en insamling till Tims minne, med Självmordslinjen som gåvomottagare, som en del i satsningen att ta emot fler samtal dygnet runt.

Fakta självmord och Självmordslinjen

Varje år tar över 1500 personer i Sverige, och ca 800 000 människor i världen sitt liv. Det är fler än i trafiken där ca 300 personer omkommer i Sverige varje år och internationellt fler än de som dör i krig. Det är dessutom väldigt många fler som gör självmordsförsök, eller som har tankar på att ta sitt liv. Stöd linjer på telefon och chatt är en vanlig insats i flera länders självmordsförebyggande arbete som även rekommenderas av Världshälsoorganisationen, WHO. I Sverige har det inte funnits en särskild självmordslinje förrän Mind startade Självmordslinjen 2012. Idag är det Sveriges enda stöd linje för personer med självmordstankar.

Samtal till Självmordslinjen är anonyma, kostnadsfria och besvaras av utbildade volontärer varje dag mellan kl 06-24 och de allra flesta som tar kontakt är unga vuxna.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • SOS-Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
  • Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: [email protected]
  • Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.
  • Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
  • Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.
  • Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: