Ange ditt sökord

Av alla dippsåser visade sig salsa vara den sås som var mest benägen att samla på sig bakterier. Foto: Shutterstock

Av alla dippsåser visade sig salsa vara den sås som var mest benägen att samla på sig bakterier. Foto: Shutterstock

Studie: Så många bakterier sprids när du dubbeldippar

Har du någon gång tagit ett chips, eller en gurkstav, doppat den i dippen och ätit en bit för att sedan doppa den igen? Fenomenet kallas för att dubbeldippa och en undersökning visar att det faktiskt är något av en sanitär olägenhet. 

Annons:

Undersökningen genomfördes vid Clemson University i USA.

1 000 gånger fler bakterier 

För att ta reda på hur många bakterier som sprids tog man inledningsvis hjälp av två glas vatten. I respektive glas doppade man dels ett oätet chips och dels ett chips någon redan hade ätit på.

Det visade sig att det vattenglas där man hade doppat det chips som redan blivit ätit på innehöll så pass mycket som 1 000 gånger fler bakterier, detta jämfört med det glas vatten där man hade doppat chipset som inte hade blivit ätit på.

Salsa samlade mest bakterier

Nu är det inte så vanligt att man doppar chips, eller liknande, i just vatten så forskarna valde att testa teorin på en rad olika populära dippsåser. Vad man fann var att den sorts sås som samlade på sig mest bakterier var salsa-sås, populär till bland annat tacos. 

Forskarna tror att anledningen till detta har att göra med dess vattninga konsekvens och att salsan lättare samlar på sig chipsrester när man äter, vilket i sin tur kan sprida bakterier. 

Kan sprida smitta

Andelen bakterier som sprids i samband med att du dubbeldippar är ändå förhållandevis låg. Som jämförelse överförs ungefär 80 miljoner bakterier när man kysser en person.

Att bakterier ändå sprids vid dubbeldipp är något att ha i åtanke nu när hösten står för dörren och därmed även alla höst- och vinterförkylningar. Om man redan är sjuk riskerar man då att sprida bakterierna genom att dubbeldippa vilket gör att det är bra att tänka efter både en och två gånger innan man får för sig att dippa chipset en gång till.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: