Studie: Hundägare lever längre

Studie: Hundägare lever längre

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-10-11
Uppdaterad: 2019-10-16
Författare: Pontus Ström

Hundägare som drabbas av stroke eller hjärtinfarkt löper lägre risk att dö under uppföljningen jämfört med de som inte har hund. 

Detta visar en ny studie från Uppsala Universitet.

Bättre överlevnad

Hunden hävdas av många vara människans bästa vän. Det finns flera tidigare forskningsrapporter som håller med och som visar att det finns positiva hälsoeffekter av att ha hund. En hund gör, förutom att få oss på bättre humör och hålla oss sällskap, att vi har en lägre dödlighet, enligt den aktuella studien.

Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien, i ett pressmeddelande.

Hund motiverar till aktivitet

Studien undersöker sambandet av att ha drabbats av stroke eller hjärtinfarkt och att ha en hund. De medverkande personerna i studien är patienter från 2001 till 2012 som är mellan 40 och 85 år gamla.

Forskarna kunde se ett samband i tillfrisknandet mellan de som drabbas av stroke eller hjärtinfarkt och som har hund. Speciellt utmärkande är ensamstående personer som haft hjärtinfarkt, där hundägarna hade 33 procent lägre risk att dö i efterföljden till sjukdomen.

– Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall.

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress