Ange ditt sökord

När en förälder missbrukar slår det hårt mot hela familjen. Fokus hamnar oftast på personen som har problem med missbruk Foto: Shutterstock

När en förälder missbrukar slår det hårt mot hela familjen. Fokus hamnar oftast på personen som har problem med missbruk Foto: Shutterstock

Stort värde att hela familjen erbjuds hjälp vid missbruk

Erbjud hjälp till hela familjen när en förälder missbrukar, inte bara till den person som missbrukar. Det, tillsammans med att missbruket upptäcks tidigt, är något som efterfrågas av både föräldrar och barn visar en unik intervjustudie.

Annons:

Som det är nu riktas samhällets insatser till den med missbruksproblem och då är det lätt att barnens behov och föräldraskapet kommer i skymundan.

Barnen får inte glömmas bort

När en förälder missbrukar slår det hårt mot hela familjen. Fokus hamnar oftast på personen som har problem med missbruk och även om det är viktigt att denne får den hjälp hen behöver får man inte glömma bort barnen. 

Det är viktigt att den missbrukande föräldern och barnen blir sedda som en familj och får hjälp utifrån deras behov. Missbruksproblemet behöver också upptäckas tidigt. Det är något som önskas av både föräldrar och barn.

Unik intervjustudie

Resultaten kommer från en intervjustudie som har genomförts vid sociologiska institutionen vid Uppsala universitet med stöd från Folkhälsomyndigheten. Studien är unik i den bemärkelsen att både barn och föräldrar som lever i familjer där minst en förälder har ett missbruksproblem har intervjuats. Vanligast är annars att vuxna intervjuas om sina minnen efter att ha växt upp i en familj med missbruk.

I studien ingick 21 föräldrar och 30 barn i åldrarna 6-19 år som bland annat har uppgett hur det är att leva i en familj med missbruk, vilka hjälpinsatser som erbjöds de olika familjemedlemmarna och vilka som borde ha erbjudits.

Viktigt trycka på föräldraskapet i behandlingsarbetet

Även om barnet har skilda föräldrar och bor med en nykter och drogfri förälder så är det inte nog för att skydda barnet från konsekvenserna av att ha en missbrukade förälder. Därför är det av stort värde för hela familjen att trycka på just föräldraskapet i behandlingen av de vuxna. Resultatet från studien visar nämligen att barnen kan vara den motivation som behövs för föräldern att göra något åt sitt missbruk.

Karin Alexanderson, forskare sociologiska institutionen vid Uppsala universitet, säger att tidiga insatser för hela familjen inte bara skulle underlätta situationen här och nu, det skulle även kunna förebygga att barnen hamnar efter i skolan, utvecklar psykiskt ohälsa eller själva utvecklar ett missbruk senare i livet.

 
Annons:

Källor:

Uppsala universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: