Ange ditt sökord

En spenatshot om dagen kan hjälpa till att minska sötsuget. Foto: Shutterstock

En spenatshot om dagen kan hjälpa till att minska sötsuget. Foto: Shutterstock

Spenatshots minskade sötsuget

Ett ämne i spenat håller dig mätt längre och tar bort begäret efter godis och bakelser.

Annons:

Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Thylakoider

I alla gröna blad finns ett ämne som heter thylakoider. Det är det ämnet som forskarna i en studie kunde visa förlängde mättnadskänslan och minskade suget efter godis och snacks. 

Thylakoider fördröjer nedbrytningen och upptagningen av fett och frigör ett tarmhormon som i sin tur skapar mättnadskänslor. 

Spenatextrakt

Även om thylakoider finns naturligt i spenat är inte människroppen skapad för att kunna bryta ner bladen och komma åt ämnet. 

Istället behöver man krossa, filtrera och centrifugera spenaten och då få fram ett spenatextrakt som kan ge den önskade effekten. I den nu aktuella studien fick deltagarna, 36 överviktiga kvinnor mellan 40-65 år, en shot av spenatextraktet varje morgon.

Sötsuget minskade

Efter första dagen rapporterade studiedeltagarna att sötsuget minskade och effekten blev starkare under de 90 dagar som studien pågick. 

Testpersonerna kände sig mätta längre, hade inte samma sug efter mellanmål, kunde lättare begränsa antalet måltider till tre mål om dagen och åt mindre portioner. Dessutom sänktes både deras blodsocker och blodfetter.

Källa: Wellness

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: